Blog

Keman Akort Etme Rehberi

Akort gerektiren her müzik aletinde olduğu gibi keman çalmaya yeni başlayanların öğrenmesi gereken konulardan bir tanesi de keman akordu yapmaktır. Bu doğrultuda Yüzde Yüzde Sanat olarak ‘’Keman akordu nasıl yapılır?’’ sorusuna yönelik bir blog yazısı hazırlamak istedik. Keman akordu yapma yöntemleri hakkında bilgi almak isteyenler için faydalı bir blog yazısı olmasını umar, iyi okumalar dileriz.

Keman Akordu Nedir?

Yazımıza öncelikle keman akordunu tanımlayarak başlangıç yapabiliriz. Keman akordu, kemanın doğru sesleri çıkarması için teller ve burgular üzerinde yapılan ayarlamalardır. Keman kullanıldıkça keman telleri vermesi gereken ses türünden uzaklaşmaya başlar. Bu yüzden dönem dönem keman akordu yapılarak her bir telin doğru sesi verdiğine emin olunur.

Keman Nasıl Akort Edilir?

Keman akort etmek için temel olarak 3 yöntem kullanılmaktadır. Yazımızın bu bölümünde söz konusu yöntemleri detayları ile sizlerle paylaşacağız. Ancak öncesinde notaları ve onları temsil eden harfleri paylaşmakta fayda var.

  • Do – C
  • Re – D
  • Mi – E
  • Fa – F
  • Sol – G
  • La – A
  • Si – B

Kemanın telleri, isimleri ve harf karşılıkları ise kalından inceye aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Tel – G (Sol)
  2. Tel – D (Re)
  3. Tel – A (La)
  4. Tel – E (Mi)

Keman notaları, telleri ve keman harflendirmeleri hakkında da bilgi vermemizin ardından artık keman akort yapma yöntemlerine geçiş yapabiliriz.

1. Tuner ile Keman Akordu

Tuner adlı cihazlar kemandan gelen sesi algılar ve algıladığı sese göre bunların karşılığını nota ya da o notaya tekabül eden harf ile göstermeye yarayan cihazlardır. Tuner ile keman akort edecekseniz notaları, isimlerini ve harflerini bilmelisiniz. Bu yüzden yazımızın bir önceki bölümünde bununla ilgili bilgisi olmayanlar için keman notalarını ve isimlerini harfleri ile birlikte sıraladık. Dolayısıyla direkt olarak tuner ile keman akordu yapabilmeniz için uygulamanız gereken adımları sıralamaya başlayabiliriz:

İlk olarak keman tellerinin halihazırdaki notaları tespit edilmelidir. Bunun için tuner cihazına yakın bir noktada teller tek tek çalınır ve karşılığında tuner cihazında notalar gösterilir. Böylelikle hangi tellerin olması gereken notadan farklı bir nota verdiğini görmüş olursunuz.

Notaların tespitinin ardından tellerin daha mı gevşek ya da daha mı sıkı olduğu belirlenir.

Akort edilecek teller arasındaki ses farkı yüksekse, burgu adlı kısımdan germe ya da gevşetme işlemleri yapılır. Burgu ileri doğru çevrildiğinde tel sıkılır; tersi yöne çevrildiğinde tel gevşer. Teller sıkılacaksa bu çok yavaş yapılmalıdır. Aksi takdirde tellerde kopma meydana gelebilir.

Diğer yandan akort cihazında keman tellerinin çıkardığı sesler takip edilmeye devam edilir. Telin olması gerektiği nota yakalandığında tel için son ince ayarlar yapılır ve o telin akordu tamamlanır.

Tüm bu işlemler her tel için ayrı ayrı uygulanır. Her tel karşılığı olan sesi (nota) vermeye başladığında keman akordu işlemi tamamlanmış olur.

2. Başka Bir Müzik Aletinin Sesi ile Keman Akort Etme

Kemanı akort etmek için kullanılabilecek bir başka yöntem ise başta piyano olmak üzere farklı bir müzik aletinin sesini kullanmaktır. Bu doğrultuda kullanılacak müzik aletinde gerekli notalara sırayla basmalısınız. Gelen seslere göre, kulağınıza da güvenerek kemanınızı akort edebilirsiniz. Bununla birlikte ilk kez keman akort ediyorsanız, yanınızda keman akordu yapmak ile ilgili bilgisi olan birisi olmasında fayda bulunmaktadır. Böylelikle ilk keman akordu deneyimlerinizde hatalarınızı görebilir ve hatalarınız doğrultusunda daha iyi bir gelişim sağlayabilirsiniz.

3. Referans Ses ile Akort Etme

Kemanı akort etmek için en çok kullanılan yöntemlerden bir diğeri de referans ses ile akort etmedir. Bu yöntemi genellikle uzun süredir keman akort edebilen ve kemana aşina olan kişiler yapmaktadır. Nitekim bu yöntemle keman akort edebilmek için kişinin müzik kulağının oldukça iyi seviyede olması gerekmektedir. Çünkü bu yöntemde kemanı akort etmede herhangi bir cihaz kullanılmamaktadır. Bu kapsamda birbirinden farklı yöntemler kullanılabilir. Örneğin, birisi arandığında ahizeden çıkan ses ‘’La’’ notasına aittir. Bu ses üzerinden kemanın La telini akort edebilir ve akabinde diğer telleri de buna göre akort edebilirsiniz. Bu doğrultuda sırasıyla aşağıdaki işlemleri yapabilirsiniz:

Ahizeden çıkan ‘’La’’ sesine göre kemandaki ‘’La’’ telini akort edin.
Birinci pozisyonda La telindeki 2. parmak ‘’Re’’ notasına tekabül etmektedir. Burada duyulan ‘’Re’’ sesi ile bir üst teli akort edin.
La telindeki 4. parmak ‘’Mi’’ notasıdır. Kemanın en alt teli ile aynı notaya denk gelir. Bu şekilde kemanın en alt telini akort edebilirsiniz.
‘’Re’’ telini akort etmenizin ardından birinci pozisyonda 3. parmak sol notasına denk gelir. Bu nota kemanın en üst teli ile aynı notadır. Dolayısıyla en üstteki teli de buna göre akort edebilirsiniz.

İzmir’de keman kursları veren Yüzde Yüz Sanat olarak keman akort etme hakkında yazdığımız blog yazısının sonuna geldik. Yazımızda ilk aşamada keman akort etme ile ilgili genel bilgileri verdik. Akabinde ise keman akort etmek için en sık kullanılan 3 yönteme dair detayları sizlerle paylaştık. Konu ile ilgili daha fazla bilgi almak için bizlerle 0530 290 14 71 numaralı hat üzerinden iletişime geçebilir ya da İzmir Keman Kursu hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için ilgili link üzerinden detaylara ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu