Blog

Oda Müziği Nedir? Oda Müziği Özellikleri

Geçmiş zamanlarda soylu kişilerin çalışmalarına eşlik etmek amacı ile oda müziği eserleri, tür olarak ortaya çıkmıştır. İlk aşamalarda oda müziğine şarkı da eklenmiştir. İlerleyen zamanlarda bu müzik türüne, orkestra ve müzisyenler eşlik etmeye başlanmıştır. Diğer orkestralara göre oda müziği türünde, çok az sayıda müzisyen eşlik eder. Bu koronun başında herhangi bir şef bulunmamaktadır. Bunun nedeni hem az sayıda müzisyenin bulunması hem de her müzisyenin kendi yorumunu katarak doyumsuz ve güçlü müzik elde etmek istemesidir.

Oda müziği orkestrasında daha çok yaylı çalgılar bulunmaktadır. Bu yaylı çalgılar grubu; iki kemandan, bir viyoladan ve bir de viyolonselden oluşmaktadır. Bahsedilen bu grup, en geleneksel oda müziği topluluğunu oluşturmaktadır. Daha sonraları bu yaylı çalgı grupları değişkenlik göstermiş ve kullanılan enstrümanlar çeşitlendirilmiştir. Flüt gibi birçok yeni çalgı aletleri koroya eklenmiştir. Üflemeli ve yaylı enstrümanlardan oluşan yeni orkestralar kurulmuştur. Ayrıca günümüzdeki oda müziği korolarında çello da vazgeçilmez yaylılardan biri olmuştur. Gelin birlikte oda müziği hakkında daha fazla detaya inelim.

Oda Müziği Nedir?

Klasik müzik severler için oda müziği nedir sorusu merak konusu olmuştur.  Oda müziği klasik batı müziğinin oluşturduğu bir tür olmaktadır. Bu müzik türü geçmiş yıllarda, kilise ve sanatsal müziklere karşı olan soylu aileler için geliştirilmiştir. İsmini bir oda içerisinde birkaç müzik aleti ve kişi tarafından oluşturulan müzikten almaktadır.

Keman enstrümanı da bu müzik türünün vazgeçilmezleri arasındadır. Günümüzde çello da eklenerek daha fazla gelişim gösterilmiştir. 18 ve 19.yy’da insan sesi, bu müzik türünden tamamen çıkarılmış ve sadece çalgı aletleri ile oluşturulan eşsiz bir orkestra kurulmuştur. Dörtlü, zaman zaman üçlü gruplar halinde oda müziği icra edilmiştir.

Önceleri tek bir müzik aletinin baskınlığı vardı. Zamanla bu baskınlık azalıp enstrümanlar çeşitlendirilmiştir. Avrupa’da yayılması ile dünyaca ünlü sanatçılar tarafından oluşturulan yapıtlar ile içeriği zenginleştirilmiştir. Kullanılan tüm müzik aletlerinin bir dengede ve uyumda birleşmesi ile kusursuz bir tür ortaya çıkmaktadır.

Oda Müziği Tarihçesi

Günümüzdeki birçok tür gibi oda müziği de ortaçağda ortaya çıkmıştır. Kilise müziğine karşıt oluşturan kraliyet ailesi ve soylu kişiler için bestelenen ve bir odada icra edilen bir tür olmaktadır. Yani oda müziği türü dini değerlere değil dünyevi değerlere hitap etmek amacıyla oluşturulmuştur.

Oda müziği türünde, oda orkestrası birkaç kişiden oluşmaktadır. Bu tür, büyük salonlar yerine küçük bir odada sergilenmektedir. Çalgı aletlerinin az olduğu ve sözsüz olan bir türdür. İlerleyen zamanlarda Avrupa’da yayılması ile içeriğindeki enstrümanlarda çeşitlendirilmiştir. 18.yy’da soylulardan oluşturulan toplantılarda da oda müziği kullanılmaya başlanmıştır. 20.yy’da insan sesine oda müziğinde yer verilmeye başlanmıştır. Bu şekilde çeşitli dönüşümler geçiren oda müziği, günümüze kadar varlığını sürdürmüştür.

Oda Müziği’nin Öne Çıkan İsimleri

Herkes tarafından bilinin ilk eserler 16. Yy’da oluşturulmaya başlanmıştır. İlk olarak William Byrd, Thomas Morley, Alfonso Ferrabosco o dönemin en yaygın oda müziği üreticileridir. 17.yy’da oda korosu Arcangelo Corelli tarafından üçlenmiştir. Böylelikle yeni bir oda müziği türü ortaya çıkmıştır. 1970’li yıllarda Joseph Haydn, oda müziği korosunu tamamen yaylı çalgı aletlerinden oluşturmuş ve koroyu dörtlemiştir. Ayrıca birçok kişi tarafından oda müziği ne demek sorusu sorulmaya başlanmıştır.

Aynı dönemlerde oda müziğinde dünyada öne çıkan isimler çoğalmaktadır. Bu isimlere örnek olarak Henry Purcell, Johan Sebastian Bach, Jean Loeillet, Georg PhilippTelemann söylenebilir. İlerleyen yıllarda oda müziği geliştirilmiş ve çeşitlendirilmiştir. Günümüzde özel törenlerde bu türün kullanıldığı görülür. Ayrıca üst tabakadan kişilerin karşılanma ve yemek törenlerinde karşımıza çıkar. 18.yy’da Wolfgang Amadeus Mozart ve Ludwig Van Beethoven tarafından zenginleştirilmiş ve günümüze kadar gelen birçok eşsiz eserler üretilmiştir. 19.yy’da oda müziği daha da geliştirilmiştir. Bu dönemin ileri gelenleri Robert Schumann, Johannes Brahms, Aleksandr Borodin ve Felix Mendelssohn olmaktadır. 20.yy’da bugünkü halini almaya başlayan oda müziğin zenginleştirenler arasında Dmitri Şostakoviç ve Claude Debussy yer almaktadır.

Popüler Oda Müziği Eserleri

Klasik müzik severler için birçok oda müziği eserleri ortaya koyulmuştur. Bu eserlere örnek olarak Mozart Yaylı Beşlisi, Beethoven Yaylı Dörtlüsü, Schubert La Major Piyano Beşlisi, Brahms Sol Minor Piyano Dörtlüsü ve Ravel Fa Major Yaylı Dörtlüsü gibi eserler sayılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu