Blog

Müziğe Hangi Enstrüman ile Başlamalısınız?

Uzun yıllar boyunca insanlar, duygularını ifade etmek için müziği bir araç olarak görmüşlerdir. Müzik, günlük yaşamımızda her zaman bizimle birlikte olmuştur. Müzik dinlemek kadar bir enstrüman çalmak da hayatımızın bir parçası haline gelebilir. Eğer sadece hobi olarak çalmayı düşünüyorsanız yani profesyonel olmayacaksanız bir enstrümana başlamanız için yaşınızın önemi yoktur. Çalmayı öğrenebileceğiniz yüzlerce çeşitte müzik enstrümanı bulunmakta. Enstrüman çalmanın avantajları da fazladır. Bazı kişiler bunu eğlence olarak görür. Bazıları profesyonel olarak yapar. Bazıları ise stresten uzaklaşmak ya da meditasyon yapmak amaçlı çalmaktadır.

Günümüzde internet ve teknolojinin de gelişmesiyle artık enstrüman çalmak çok kolay bir hale geldi. Bazı müzik aletleri diğerlerine göre daha zor öğrenilir. Örnek verecek olursak keman, diğer enstrümanlara göre daha zor çalınır. Çünkü kemanda perde yoktur. Kemanı tutma şekli ya da parmağınızla seslere basma zorluğu, keman çalmayı öğrenmede zorluklar yaşatabilir. Bu yüzden daha kolay çalınan bir enstrümanla müziğe başlamak daha yararlıdır. Peki, müziğe hangi enstrüman ile başlamalısınız?

Müziğe Hangi Enstrüman ile Başlayabilirsiniz?

Çoğu insan müzik aleti çalmayı öğrenememe sebeplerinden biri, enstrümanı düzgün çalamayacak olmalarından endişe etmeleridir. Eğer çaba göstermeye istekliyseniz, herhangi bir müzik aleti üzerinde ustalaşabilirsiniz. Hoşunuza giden ya da sevdiğiniz enstrümanı seçin ve çalışmalara başlayın. Sizlere tavsiye amaçlı, müziğe başlayabileceğiniz bazı enstrümanları derledik.

  • Davul, müziğe başlamanız için en eğlenceli ve de en kolay enstrümandır. Ritim, müziğin zeminini oluşturur. Davulla ya da başka bir vurmalı enstrüman ile müziğe başlamanız, ritim duygunuzu geliştirecektir.
  • Müziğe başlayabileceğiniz bir diğer enstrüman ise armonikadır. Bu enstrüman çok yönlü çalınabilir. Armonika kompakt bir alettir. Bundan dolayı saklamanızı ve çalmanızı kolaylaştırır. Çoğu kişi, nasıl çalıştığını kolaylıkla kavrar. Bu nedenle armonika çalmak diğer müzik aletlerine göre daha kolaydır.
  • Müziğe yeni başlayanlar için gitar da iyi bir seçenek olabilir. Gitarın farklı çeşitleri mevcuttur. Bu çeşitliliğin sebebi gitarı çalacak kişiye uyacak şekilde farklı stillerde üretilmesidir. Gitarın en temel tekniğini öğrenerek birçok parçayı kolaylıkla çalabilirsiniz.
  • Bir diğer enstrüman ise klarnettir. Nefesli çalgılar içinde yer alan klarnetin öğrenilmesi kolaydır. Yeni başlayanlar için klarnet de tavsiye edilir. Org ve piyanoların çalması da aslında kolaydır. Bu enstrümanlarda ses çıkarmak için düğmelere basılması yeterlidir. Batı müziği ile ilişkisi vardır.

Yetişkinler İçin Müzik Enstrümanı Önerisi

Enstrüman çalmaya çocuk yaşlarda başlamadıysanız profesyonel olmanız biraz zor olabilir. Ancak imkânsız değildir. Müzik enstrümanı çalmanın belirli bir yaşı yoktur. Peki, ileri yaşlarda enstrüman çalmak mümkün mü? Evet mümkün.

Yetişkinler de enstrüman çalmaya başlayabilir. Ancak çocuk yaşta daha kolay öğrenildiği için biraz zorlanabilirsiniz. Şimdi sizlere yetişkinler için müzik enstrümanı önerisi vereceğiz.

  • Müziğe başlarken akla gelen ilk enstrüman gitardır. Farklı çeşitlerde gitar vardır. Bundan dolayı gitar çalmanız kolaylaşır. Elinize en iyi oturan ve hoşunuza giden bir türü seçmelisiniz.
  • Diğer bir öneri ise mızıkadır. Mızıka, başlangıç aşamasındaki yetişkinler için uygun bir müzik enstrümanıdır. Akordu olmadığı için kolaylıkla çalınabilir.
  • Ukulele çalması gitara göre daha kolaydır. 4 tane teli mevcuttur ve telleri naylondan olduğu için parmaklarınızı acıtmaz. Öğrenmesi daha kolaydır. Kendi kendinize bile öğrenebilirsiniz. Ukuleleyi öğrendikten sonra gitar çalması daha kolay gelecektir.

Çocuklar İçin Enstrüman Önerileri

Müzik tarihinde yetenekleriyle hayranlık oluşturan minik dâhilere rastlarız. Çocuklarda erken müzik eğitimi, çocuğun gelişmesinde önemli rol oynar. 3 -8 yaş arası enstrüman çalmak için en uygun yaştır. Çocuklarına iyi bir eğitim sunmak isteyen ebeveynler, erken yaşlarda müzik eğitimleri almalarını teşvik ediyor. İşte sizlere çocuklar için enstrüman önerileri:

İlk öneri olarak nefesli enstrümanları verebiliriz. Küçük yaşlarda ilk melodiler kolay çıkar. Planlı bir nefes ve parmak izi tekniğini kullanarak çocuklar hızlı bir şekilde nefesli enstrümanları öğrenebilir ve çalabilir. Gitar da bir diğer tavsiyelerimiz arasındadır. Faydalı bir gitar eğitimi için çocuk 4 ya da 5 yaşında gitara başlamalıdır. 8 ya da 9 yaşına kadar elektrogitar düşünmemelisiniz. Çünkü elektrogitarı çalmak, klasik gitara göre daha zordur.

Yumuşak ve naylon tellerden yapılan gitarla çocuklar için en uygun seçimdir. Keman çalmayı öğrenmek yetişkin yaşlarda daha zordur. Keman eğitimine başlamak için 6- 13 yaş en ideal yaş aralığı olarak kabul edilir.

Keman eğitimine doğru bir eğitmenle başlamak çocuklar için çok önemlidir. Keman seçiminde de uzman görüşü göz önüne alınmalıdır. Perküsyon ise çocuklar için uygun müzik aletidir. Okul öncesi yaşlarda olan çocuklar için uygundur. Ritim ve aktif müzik yapımında çocukları geliştirir. Perküsyon serisinin tüm parçaları sağlamdır. Piyano ise çocuklar için enstrüman önerileri arasında yer alır. Piyano için en ideal yaş 4- 6 yaş aralığı olarak kabul edilir. Piyano dersi çocukların mantıksal hafızalarının geliştirmelerine yardımcı olur. Algılama yeteneklerini de geliştirir. Piyano eğitimi, uzman kişiler tarafından alınmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu