Ses Tonumu Nasıl Öğrenebilirim
Herkes sesinin kötü olmasından yakınır ve hiç kimse kendi sesinin farkına varamadan yaşayıp gider. Peki, ses tonumu nasıl öğrenebilirim diye merak ediyor musunuz? Herkesin kendine özgü bir ses tonu bulunmaktadır. Kiminin ki ince kiminin ki ise kalın bir yapıya sahiptir. İnce ses kötüdür ya da kalın ses rahatsız edicidir gibi bir kaide yoktur. Sadece insanlar sesini nasıl kullanacağını bilmediğinden böyle düşünmektedirler.
Kullanılan dil, cümle kuruş şekli insanlarla olan iletişimimizi büyük ölçüde etkilemektedir. Kadınların ses tonu çocukluktan yetişkinliğe kadar pek de değişime uğramaz, genelde aynı tınıya sahiptirler. Fakat erkekler ergenlik çağlarına geldiklerinde, sesleri çatallaşır ve boğazlarında âdem elması denilen bir yumru ortaya çıkar. Bu dönemden sonra ise erkeklerin ses tonları oturmaya başlar.
Sesimin Ne Olduğunu Nasıl Olduğunu Nasıl Anlarım?
İçindekiler
Sesimi öğrenmek istiyorum ses tonumu nasıl öğrenebilirim sorularının yanında sesimin ne olduğunu nasıl anlarım soruları da oldukça çok sorulmaktadır. Yani buradaki asıl soru kişinin mevcut ses türlerinden hangisine sahip olduğunu merek etmesidir. Mevcut olan ses türleri soprano, mezzo soprano, alto, kontrtenör, tenör, bariton ve bastan oluşmaktadır.
Soprano, en tiz tonlardaki kadın sesidir. Mezzo-soprano, kontralto ve soprano aralığında bulunur. Alto ise en pes kadın sesidir. Saydığımız diğer seslerin tümü de erkek ses türleridir. Kontralto, en tiz erkek ses tonları arasındadır ve genellikle yapay olarak kullanılır.
Alto ise doğal olarak çıkan en tiz erkek sesi olmasıyla birlikte zor bulunmaktadır. Bariton yaygın bulunan bir ses olmakla birlikte, tenor ile bas arasındaki ses türüdür. Son olarak bas en kalın erkek ses tonları arasındadır.
Ses tonumu nasıl öğrenebilirim sorusunun yanı sıra en çok merak edilen sorulardan biri olan ses tonumun ne olduğunu nasıl anlarım sorusunun cevabı ise basittir. Öncelikle sesinizin aralığı ölçülmektedir. Bu ölçüm, müzik söyleyen kişinin çıkarabildiği seslerin piyano veya başka bir çalgı aleti aracılığıyla ölçülmesi sonucu çıkan aralığa bakılarak yapılır. Çıkan bu aralığa ise oktav ismi verilmiştir.
En ideal ses oktavı genellikle iki buçuk olmaktadır. Üç oktav standartların üzerinde olmakla birlikte oldukça zor bulunan bir ses aralığıdır. Piyano başında birtakım yöntemlerle piyanodaki tuşlara basılır. Kişi de bu sesi kendi ağzından tanımlar ve sesler çıkarmaya çalışılır. Tuş sayısına göre her bir nota aralığı, yani bir do sesinden diğer ince do sesine geçiş bir oktavdır. Ses aralıklarına göre sesler kadın, erkek ve çocuk olarak üçe ayrılır.
Kadın Ses Tonları Nelerdir?
Kadın ses tonları nelerdir ve nasıl öğrenebilirim diye merak edenler için bu yazımızda bahsetmekteyiz. Ses tonları, belli kriterlere göre ölçülmektedir. Bu ölçümlerin sonucunda sesin kaç oktava çıktığı hesaplanarak bunlara göre kadın ses türleri belli edilir.
Soprano, en tiz kadın veya genç erkek çocukların seslerine verilen teknik bir isimdir. Bu ses türüne sahip olan insanlar nefes alışverişi gibi etkenlere çok dikkat etmelidir. Şayet kişi nefesine dikkat etmezse detone olabilir.
Mezo-soprano, klasik batı müziğinde kadın vokalistlerinin seslerinin kontralto ve soprano türlerinin arasında bulunmasıdır. Kontralto ise klasik müzikte en kalın ve derin olan kadın sesidir. Kontralto, en düşük ses aralığına sahip olan kadın ses türüdür. Bu nedenle ses aralıkları tenor ile mezzo-soprano arasında bulunmaktadır.
Erkek Ses Tonları Nelerdir?
Erkeklerin sesleri doğumdan yetişkinliğe kadar aynı kalmaksızın değişmektedir. 13-14 yaş aralığında ergenlik çağına giren erkeklerin sesleri çatallaşarak kalınlaşır ve bu durum bir müddet bu şekilde devam eder. Boyunlarında âdem elması denilen bir yumru meydana çıkar. Daha sonrasında ise asıl sesleri oluşur ve artık bu sesle yaşama devam ederler.
Kadınlarda da erkeklerde olduğu gibi üç adet ses türü bulunmaktadır. Bunlardan en incesi tenordur. Bu ses erkeklerde çok nadir bulunduğundan en makbul erkek sesidir. Bariton ise bas ve tenor ses aralığında ortada kalan ses türüne sahip olan erkek sesidir. Son olarak bas da en kalın erkek sesine denir. Erkekler ses tonumu nasıl öğrenebilirim sorusuna buradan cevap bulabilirler.
Tiz Seslere Nasıl Çıkılır?
Tiz tonlar sanıldığı kadar kolay çıkmaz. Tiz tonlara çıkmak için sesin ulaşabildiği spektrumların uçlarına kadar hem tizlerde hem de pes seslerde normalden daha çok güç vermek gerekir. Bundan sonra bağırmaktan ziyade kontrollü ses verme işlemini aradaki ince kırmızı çizgiyi aşmadan gerçekleştirmek gerekir. Gereğinden fazla nefes almadan peslerdeki havanın genişliğini iyice küçültmelisiniz. Bundan sonra sesin istediğiniz gibi çıkması olasıdır. Sürekli olarak egzersizler yaparak gırtlağınızı alıştırabilirsiniz.