Blog

Çocuklarda Şan Eğitimi | Şan Eğitimi Kaç Yaşına Kadar Alınabilir?

Çocuklarda şan eğitimi, çocukların müziğe kazandırılmasında oldukça önemli bir adımdır. Şan eğitimi bir şarkının sanatsal olarak yorumlanabilmesi aşamasında, gerekli derslerin alınması olarak yorumlanabilecektir. Şan ya da diğer bir değişle ses eğitimi, kişilerin şarkıya odaklanmasını sağlayacaktır.

Ayrıca bu eğitim sayesinde şarkı söyleyen kişi şarkıyı doğru okuyabilmekte ve sesine gelebilecek zararların önüne geçebilmektedir. Şan eğitimi alan kişiler, sesini maksimum verimle kullanabilecek ve karşısındaki kişiye bunu yansıtabilecektir.

Çocuklar Şan Eğitimine Kaç Yaşında Başlamalı?

Şan eğitimi kaç yaşına kadar alınabilir? Çocukluk döneminde şan eğitiminin alınması, çocuğun sesini doğru kullanabilmesini sağlayabilecektir. Müziğin çocukluk döneminde başladığı takdirde getirdiği kazanımları ve faydaları hemen herkes tarafından bilinmektedir.

Şan eğitimi ile küçük yaştan itibaren sesini doğru kullanabilen ve şarkıları doğru okuyabilen kişiler, profesyonel şarkıcı olma yolunda önemli bir atım atabileceklerdir. Bilindiği üzere çocuklarda sesin oturabilmesi için belirli bir zaman diliminin geçmiş olması gerekecektir. Ses tellerinde bulunan kaslar yeteri kadar gelişmemişse, şan eğitimi alınması önerilmez.

Tüm bu bilgiler ışığında bir çocuklarda şan eğitimi ortalama 10-12 yaş aralığında başlanmalıdır. Şan eğitimi için belirlenen bir üst yaş sınırı bulunmamaktadır. 10 yaşı aşan herkes özel şan dersi alarak sesini doğru ve etkin kullanmayı öğrenebileceklerdir. Özellikle ses rengi güzel bulunan çocuklar 10 yaşını tamamlaması sonrasında mutlaka şan eğitimi ile tanıştırılmalıdır.

Ergenlik Döneminde Ses Eğitimi Alınır mı?

Ergenlik döneminde her çocuk bazı fiziksel değişimler yaşayacaktır. Bunlardan bir tanesi sesin ilk etapta incelmesi, daha sonra belirgin bir şekilde kalınlaşmasıdır. Genel olarak çocukların 12-16 yaş aralığı ergenlik dönemi olarak adlandırılmaktadır. 12 yaşında başlayan ses değişimi, 17-18 yaşına gelindiğinde tam anlamıyla sonlanacaktır.

Ergenlik döneminde ses belirli bir ölçüde değişim yaşadığından, şan eğitimi konusunda tereddütte kalınabilir. Ancak çocuklarda şan eğitimi konusunda böyle bir tereddüde gerek yoktur. Aksine bu dönemde ses değişimi yaşayan çocuklar, şan eğitimi ile sesini daha da güçlendirebilecektir.

Bu kapsamda ergenlik döneminde ses eğitimi alınması dezavantaj değil, avantaj getirecektir. Şan eğitimi ile sık sık ses egzersizi yapan çocuklar, ergenlik döneminde yaşanan bu değişimi lehine çevirebileceklerdir.

Yetişkinler Şan Dersi Almalı mı? Etkisi Olur mu?

Çocuklarda şan eğitimi hakkında bilgi verdikten sonra yetişkinlerde şan dersi eğitimi hakkında da kısaca bilgi verilmelidir. Birçok insan yaşı itibariyle şan dersine geç kaldığını ve artık sesini geliştiremeyeceği düşünebilir. Ancak ses tellerinin gelişimi tamamlanmış herkes şan dersi alabilecektir.

Kısacası yetişkinler şarkı söylemek istesin ya da istemesin, sesi güzel olsun ya da olmasın bu eğitimden yararlanabilirler. Bu eğitim sayesinde sesini doğru kullanan kişiler, nefes egzersizleri yaptığı için sağlık açısından da olumlu geri bildirim alabilirler. Ayrıca şan eğitimi kişi kaç yaşında olursa olsun sesin bariz bir şekilde güçlenmesini sağlayacaktır.

Yetişkinler için şan dersi veren Yüzde Yüz Sanat Merkezimiz, bu eğitim ile sanatın farklı bir kapısından içeri girebilme şansını sizlere sunabilecektir. Ses rengi, niteliği ve gücü doğrultusunda verilen bu derslerle, yalnızca sanata değil hayata karşı olumlu kazanımlar elde edebilmekte mümkün olabilecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu