Blog

Yeni Başlayanlar için Gitar Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Gitar çalmaya yeni başladıysanız ama henüz bir gitar almadıysanız bu yazımız size bir rehber olabilir. Gitar alırken önce neler yapmanız gerektiğini daha sonra teknik açıdan gitarda olması gereken özellikleri ve bunları gitarı alırken nasıl test edebileceğinizi yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Gitara Yeni Başlayanlar Klasik Gitar mı Almalı?

Gitara yeni başlayanların klasik gitarla başlaması gerektiğine dair yaygın bir inanış var. Oysa durum böyle değil. Kişi klasik gitarla başlamak istiyorsa bu onun tercihidir. Fakat bas gitar ya da elektro gitar öğrenmek isteyen kişi zamanını klasik gitar ile harcamamalıdır. Bu yüzden gitara yeni başlayan kişi hangi gitarı çalmak istiyorsa gitar tercihini de ondan yana kullanmalıdır.

Gitar Alırken Nelere Dikkat Edilir?

Gitar alırken dikkat edilmesi gereken noktalar gitar alacak kişinin beklentilerine göre değişiklik gösterebilir. Bu noktalar gitara yeni başlayan kişiler için kafa karıştırıcı olabilir. Fakat anlaşılamayacak kadar karmaşık değildir. Şimdi, sizlerle gitar alırken dikkat edilmesi gerekenleri paylaşabiliriz.

1. Önce Bütçe Belirlenmelidir

Klasik gitar fiyatları düşük sayılabilecek bir fiyattan başlayarak çok yüksek fiyatlara kadar çıkabilir. Bu yüzden gitar satın almadan önce bir bütçe belirlemenizi öneririz.

2.Gitar Alınacak Yer Belirlenmelidir

Gitar alınabilecek pek çok yer vardır. Fakat hangisinin daha güvenilir bir tercih olduğunu seçmek zor olabilir. Gitar alınabilecek yerleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Luthierler.
  • e-müzik mağazaları.
  • Enstrüman satan mağazalar.
  • İkinci el mağazalar.

Peki, gitar alırken hangi mağazaya güvenebiliriz?

  • Luthierler: Luthier enstrüman yapan kişilere verilen genel bir isimdir. Gitar yapımına odaklanmış harika ustalar günümüzde hala bu işe odaklanmış haldedir. Luthierler büyük bir kısmı isteğinize göre şekillenecek bir gitar yapma konusunda uzmandır.
  • e-Müzik Mağazaları: İnternet üzerinden alışveriş yapabileceğin birçok mağaza mevcut. Özellikle de büyük mağazalar bu konuda son derece güvenilir. Bulunduğunuz lokasyon gerçek bir alışverişe imkan vermiyorsa e-müzik mağazaları tercih edilebilir. Fakat normal şartlar altında gitarınızı görüp almanızı tavsiye ediyoruz.
  • Enstrüman Satan Mağazalar: Özellikle büyük şehirlerde olmak üzere hemen hemen her yerde enstrüman satan bir mağaza bulmak mümkün. Burada çalışan satıcılar bazen ticari kaygılarla konuya yaklaşıyor olsalar da müzikle ilgili olan bu kişiler çoğu zaman sizi doğru yönlendiriyor.
  • İkinci El Mağazalar: İkinci el gitar almanın en özel kısmı daha az ağaç kesilmesine katkıda bulunmak. Önceki sahibi tarafından iyi korunmuş ve temiz bakılmış bir gitar, nem oranı belirli bir noktaya ulaştığı için ses tonu oturmuş bir gitar demektir. Ayrıca ikinci el gitarlar neredeyse diğerlerinin yarı fiyatına satışa sunulmaktadır.

3. Alınacak Gitarın Özelliklerine Dikkat Edilmelidir

Gitarın alırken gitarın bazı özelliklerine dikkat etmek gerekir. Bu özellikleri sizinle şu şekilde paylaşabiliriz;

Gitar Sapı: Gitar seçerken dikkat etmeniz gereken ilk nokta gitarın sapıdır. Çünkü gitar sapı gitar çalma deneyiminizi eğlenceli hale getirir. Bu yüzden aldığınız markadan bağımsız olarak alacağınız gitarın sapını kontrol etmelisiniz. Eğer sap konusunda detaylı bir karar vermezseniz gitar çalma deneyiminiz can sıkıcı olabilir. Gitarın sapında yer alan perdeler yani nota aralıklarını belirleyen metal çubuklar, sapın ahşap kısmına taşmış olmamalı. Bu kısımların üzeri pürüzlü olmamalı. Bu kısımda işçilik temiz ve düzgün olmalı. Sap konusunda iyi bir seçim yapmak için elinizi gitarın sapının kenarında iki kez gezdirin. Elinize bir şey takılıp takılmadığını böylece kontrol edebilirsiniz.

Tellerin Yüksekliği: Gitar sapında dikkat etmeniz gereken ikinci şey ise tellerin yüksekliğidir. Teller gitar klavyesinden çok yüksek olmamalıdır. Tellerin çok yüksekte olması notalara düzgün basamamanız anlamına gelir. Akor çalmak için fazla enerji harcamak durumunda kalırsınız ve bu da çok çabuk yorulmanız anlamına gelir. Yanlış nota basmak bu duruma olan hevesinizi kaçırabilir. Alçak teller de de farklı bir sorun ortaya çıkar. Alçak teller perdelere sürter ve bu durum seste cızırdamalara neden olur. Bu yüzden tel yüksekliği ne alçak ne de yüksek olmalıdır.

Akor Kulaklarının Kalitesi: Gitar sapının üst noktasında yer alan tellerin bağlı olduğu ve akort etmeyi sağlayan kulakları kontrol etmelisiniz. Kalitesiz kulak akordu sürekli olarak bozulan gitar anlamına gelir. Sürekli akort yapmak can sıkıcı olabilir. Ayrıca parçanın orta yerinde gitar akordunun bozulması şevkinizi kırabilir.

Ses Tablası: Gitarda önemli parçalardan biri de ses tablasıdır. Göğüs de denilen bu kısım sesin yüksekliğini ve tonunu belirler. Bu kısımda genel olarak sedir ve ladin kullanılır. Ses tablasının sıkı ve düzenli dokunmuş olması önemlidir.

Birleşim Yerleri: Gitar pek çok malzemenin birleşiminden oluşur. Bu da ustalık gerektiren bir işlemdir. İşçilikten kaynaklı hataların oluşması beklenen bir durumdur. Alacağınız gitarın klavye ve gövde kısmının birleştiği yerleri kontrol etmelisiniz. Ardından bütün kısımların birleşimini kontrol etmelisiniz. Birleşim yerlerinde oluşan vernik çatlakları bölgenin ayrılabileceğine dair bir işarettir.

Perdeler: Sesin doğru üretilmesinde büyük bir rol oynayan perdeler, küçük hesaplarla klavyeye çakılır. Kimi gitarlarda milimetrelik hatalardan kaynaklı problemler yaşanabilir. Tuner kullanarak satın alacağınız gitarın bu konuda problemi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Manyetikler: Eğer bir bas gitar ya da elektro gitar almaya karar verdiyseniz dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de manyetiklerdir. Manyetikler sesi amfiye ileten kısımlardır. Gitarınızın bu kısmını test etmek için bir amfiden yardım alıp tork derecesine bakabilirsiniz.

Gitar satın almak için Yüzde Yüz Sanatın size destek sağladığını belirtmek isteriz. Gitar aldıktan sonra bu gitarı daha profesyonel bir şekilde çalmak için ya da gitar öğrenme sürenizi azaltmak için gitar kursuna gitmek isterseniz İzmir gitar kursu bu konuda size yardımcı olabilir. Gitar alma konusunda dikkat etmeniz gerekenler hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz 0530 290 14 71 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu