Blog

Çello Kaç Yaşından İtibaren Öğrenilebilir | Çello Eğitimi Hakkında Merak Edilenler

Çello eğitimi her yaştan bireyin alabileceği ve yalnızca birkaç detayla profesyonelleşebileceği bir öğrenme sürecidir. Yaylı çalgı ailesinin bir üyesi olan çello, halk arasında viyolensel olarak da bilinmektedir. Yere dayandırılarak çalınan bu enstrüman huzurun ve asaletin simgesi olan çalgılardan biridir.

İnsan sesinin tüm tınılarını barındıran çello, yay tekniği bakımından diğer yaylı çalgılardan ayrılmaktadır. Çello her yaştan birey tarafından öğrenilebilecek bir çalgıdır. Ancak özellikle çocukluk döneminde çello eğitimine başlandığında daha etkin ve hızlı sonuçlar alınabilecektir.

Çocuklara Çello Öğretmenin Kolay Yolu Nedir?

Çello kaç yaşından itibaren öğrenilebilir, ilk olarak bunu açıklayalım. Pedagoglara göre 5 yaşından itibaren çocukların çello öğrenebilmesi tavsiye edilmektedir. Çocukluk döneminde öğrenilen çello beden ve işitsel koordinasyonun artmasını kolaylaştıracaktır.

Çocuklarda çello öğrenimi aslında oldukça kolay olacaktır. Öğrenmeye çok açık olan çocuklar çok kısa sürede istenen performansı yakalayabileceklerdir. Çocuklara çello öğretmenin en kolay yolu, eğitim almalarını desteklemek olacaktır.

Çello eğitimi, profesyonel öğreticilerden verildiği için teknik detaylara hakim olmak daha kolaydır. Yüzde Yüz Sanat Merkezimiz tarafından verilen çello dersleri sayesinde çocuklar kısa sürede bu enstrümanı çalma yetisine sahip olabileceklerdir.

Derslerde çocukların zeka gelişimi ve yaşı göz önünde bulundurularak, belli başlı öğrenme metotları uygulanmaktadır. Yine çocukların çello derslerinden aldığı verim sürekli olarak kontrol edilerek, olumlu yönde gelişim sağlanabilmesi adına bir yol haritası belirlenebilecektir.

Sanat merkezimizde çello dersleri, haftada bir gün 1 saat olacak şekilde verilmektedir. Dersin günü ve saati çocukların ebeveynleri ile yapılan görüşmeler ile belirlenebilecektir. Uygun ücret içerikleri sunan merkezimiz sayesinde tüm ebeveynler çocuklarının bu anlamda gelişimine katkı sağlayabileceklerdir.

Evde Çello Öğrenmek Mümkün mü?

Çello eğitimi alabilmek için elbette ki özel ders alınması zorunlu değildir. Ancak özel ders alınması ile daha hızlı ve kolay yol alınacağı da bir gerçektir. Eğer bütçe ve zaman bakımından kişiler uygun değilse, evde çello öğrenilebilmesi de mümkün olacaktır.

Bu yaylı çalgı karmaşık ve zor olduğundan, evde çelloyu kapsamlı bir şekilde öğrenebilmek adına büyük çaba sarf edilmesi gereklidir. Bunun yanı sıra öğrenme sürecinin daha yavaş olacağı ve süresinin uzayacağı da bilinmelidir. Çello eğitimi evde tek başına alınacaksa, ilk olarak orta segmentte bir fiyata sahip performansı başarılı bir çello edinilmelidir.

Daha sonrasında ise profesyonel olarak çello çalabilen sanatçılar araştırılmalıdır. Bu kişilerin videoları ve bu enstrümana dair paylaşımları takip edilerek, öğrenme süreci kolaylaştırılabilecektir. Bunun yanı sıra çello çalmak isteyen çocuk ve yetişkinlerin sık sık pratik yapması önerilmektedir.

Uygulamalı eğitimin daha etkili olacağı ve teknik detayların öğrenilmesini kolaylaştıracağı unutulmamalıdır. Bu zorlu ve uzun süreç sonunda mutlaka ki profesyonel çello çalma noktasına ulaşılabilecektir.

Çello İçin Parmak Uzunluğu Önemli midir?

Çello için parmak uzunluğu bir avantaj olsa da, bir dezavantaj asla değildir. Elbette ki, enstrüman çalımında bazı fiziksel detaylar işleri kolaylaştırabilmektedir. Çelloda tam olarak 7 farklı parmak pozisyonu bulunmaktadır. Bu parmak pozisyonları parmakların uzun olması halinde daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebilecektir.

Ancak kişilerin parmakları kısa diye bu pozisyonları yerine getiremeyeceği ve çelloyu çalamayacağını düşünmek doğru değildir. Bilhassa el yapısı kısa ve parmak yapısı küçük olan çocuklar dahi, çello eğitimi ile profesyonel düzeyde bu enstrümanı çalabilir. Bu nedenle bu çalgı için fiziksel koşullara takılmamak, öğrenme isteği ve çaba ile eğitimin desteklenmesi daha doğru olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu