Blog

Acapella Nedir? Acapella Müzik Nasıl Yapılır?

Akapella nedir? Müzik literatürüne girmiş olan çok sesli bir müzik türüdür akapella. Müzik aleti olarak insan sesi kullanılmaktadır. Bu kelimenin kökeni, İtalyanca olup kilise tarzı anlamına gelmektedir. Bir zamanlar, Barok konçertosunu Rönesans tarzından ayırmak için geliştirilip günümüze kadar gelmiş bir sanat koludur.

Acapella Nedir?

A capella nedir? Müzik aleti kullanmadan, insan sesi ile yapılan bir müzik türüdür. Günümüzde en bilinen aranjman şekli ve yöntemleri kullanılarak, karmaşık orkestrasyonların sadece insan sesi yoluyla dinleyiciye aktarıldığı bir müziktir.

Herhangi bir şarkıda duyulan piyano, bas ve davullar, gitar gibi müzik aletlerinin dinleyicide oluşturduğu hisleri oluşturmak için insan sesi ile taklit yapılmaktadır. Böylece bu müzik türünün alt yapısı meydana gelir.

Bir eserin bu türden bir müzik olarak kabul edilmesi için müzik aletleri seslerinin insan sesiyle taklit edilmesi gerekmez. Yalnız insan sesi ile yapılan herhangi bir müzik veya herhangi bir müziğin sadece insan sesi ile söylenmesi de bu müzik türüne girmektedir.

Acapella Nasıl Yapılır?

Bu sanat, çok sesli insan müzik türüdür. Müzik aletleri yerine insan sesi profesyonelce kullanılmaktadır. ‘Acapella nasıl yapılır?’ sorusu müziğe merakı olanlar tarafından cevabı aranılan bir sorudur. Jazz, rap, rock, R&B gibi müzik türlerinde insan sesi ile müzik yapılabilmektedir.

Bu müziği icra edenler arasında yer alan soprano, tenor, mezzo-soprano, bariton, alto ve bas sesleri bulunmaktadır. Bu farklı farklı tonlarda seslere sahip sanatçılar, bu müzik türünü uyumlu ve hoş bir tınıyla seslendirmektedirler. Özellikle müzik aleti olarak bir insan sesinin yani beatbox yapması da bu müzik türünde daha kolay olmaktadır. Ülkemizde ilk defa Sertap Erener bu müzik türünü kullanmıştır. Voice Male adlı grupla Zor Kadın adlı şarkısını insan sesi kullanılarak seslendirip kendi albümüne eklemiştir.

Akapella Müzik Örnekleri

Bu müzik türünün tarihçesine bakıldığında ilk olarak dini müzik anlayışıyla ortaya çıktığı görülmektedir. Muhafazakâr Yahudiler ve Ortodokslarda şarkı söyleme geleneği vardı. Bu dini topluluklar bu nedenle bu şarkı türünü kullanıyorlardı.

Madrigal denilen kavram dinin etkisi olmadan vokal müzik kompozisyonları oluşturmaktır. Kilise haricinde, İngiliz ve İtalyan madrigalleri çok yaygındı. Bu müzik kompozisyonları dört ya da beş sesten oluşan parçalardır. Dini törenlerde söylenenlerin aksine günlük olaylarla ve zevklerle ilgili türlerdi.

Akepella müzik türü, 1950’lerde ve 1960’lı yıllarda çok popüler hale gelmiştir. Bu müziği icra edenlere Harptones, The Marcels, Drifters örnek verilebilir. Bu antik şarkı türünü popüler müzik anlayışına uyarlamak 1960’lı yıllardan sonrada devam etmiştir. The Persuasions ve The Manhattan Transfer gibi gruplar, 1970’li yıllarda bu müzik türünü o zamanın popüler anlayışıyla uyarladılar.

Birçok şöhret olmuş sanatçı bu tarzın sevilmesini canlı tutacak eserler ortaya çıkardılar. Bu tür şarkılardan en meşhuru ve bilineni, The Nylons’un, The Lion Sleeps Tonight şarkısıdır. Bu şarkı 1981 yılında ortaya çıktığı halde, günümüzde halen popüler olmaya devam etmektedir. Ayrıca günümüzdeinsan sesiyle yapılan müzikler,film, dizi ve müzik alanında sıkça kullanılmaktadır.

Acapellanın Tarihçesi

Birçok müzik terimi gibi bu sözcükte İtalyanca kökenlidir. Orta çağın ilk zamanlarında ibadethanelerde söylenen ilahileri tanımlamak için bu kelime kullanılmıştır. 18. yüzyılın sonlarında İngilizceye bu terim girmiştir. Barok konçertoları ile Rönesans çok sesli müziği arasındaki farkı ifade etmek için bu kelime kullanılmıştır. 19. yüzyıldan itibaren bugünkü anlamını kazanmıştır.

Amerika’da, 1906 yılında kurulan ilk acapella müzik topluluğu ile bu tarz müzik duyulmaya başlanmıştır. İlerleyen yıllarda bu sanat dalını icra eden topluluklar artmıştır. Ayrıca diğer sahne sanatlarında da bu müzik türü kullanılmıştır. Böylece tüm dünyada popüler olmuştur.

Bu müzik türü 2000 yıllardan itibaren popüler müzik türleri arasında yerini almıştır. Müzik kültürünün önemli bir faktörü haline gelmiştir. Bugün birçok müzisyen, kendi eserlerini veya diğer sevilen müzik eserlerini acepella tarzda yorumlayarak insanların beğenisine sunmaktadırlar.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu