Blog

Viyolonsel Nedir? Viyolonsel Nasıl Çalınır?

Günümüzdeki gençler ‘Viyolonsel nedir?’ sorusunu çok merak etmektedir. Çünkü bu gençler bu enstrümanı rock, caz ve pop gibi müzik türlerinde kullanmayı istemektedir. Ayrıca sokak aralarında ya da halka açık yerlerde viyolonsel çalan kişileri görmek mümkündür. Bu durum büyük sevinç kaynağıdır.

Yaylı saz grubundan olan viyolonsel, çıkardığı melodiler ile kendine has bir tarz oluşturmaktadır. Birçok yaylı enstrümanlar gibi perdesiz bir müzik aletidir. Bu yazımızda bu enstrümanla ilgili merak ettiğiniz her şeyi öğrenebilirsiniz.

Viyolensel Hangi Ülkeye Aittir?

Viyolonsel çoğunlukla klasik ve Türk müziği ile çalınabilen ilgi çekici bir enstrümandır. Bu müzik aleti duygusal müziklere daha yatkındır. Fakat son yıllarda rock müzik veya eğlenceli müziklerde de kullanılmaya başlanmıştır. Bu nedenle viyolonsel farkı olarak bu enstrümana bir müzik türü sınırı çizmek doğru olmayacaktır. Oldukça farklı müzik türlerinde yardımcı müzik aleti olarak kullanılabilir.

Bu müzik aletinde sesin ince oluşu dikkat çekicidir. Yaylı sazlar grubu içinde yer aldığı gibi çok geniş kitleler tarafından sevilmektedir. Bu müzik aleti insan sesi olarak tenor ses tonlarına hitap eden bir özelliğe sahiptir. Ayrıca büyük görüntüsünün altında nazik ve kibar bir enstrümandır. Viyolonseli nazik bir hale getiren hammaddesidir. Bu enstrümanın sapı ve gövdesi farklı ağaçlardan yapılmaktadır.

Bu güzel sesli müzik aletinin tarihçesine bakalım. Viyolonsel hangi ülke sınırları içinde icat edilmiştir? Viyolonsel Fransa’da 16. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Şekli kadın vücudunu andıran bir enstrümandır. İlk dönemlerde beş telli olan bu enstrüman orkestralarda bas seslerini desteklemek amacıyla kullanılıyordu. Daha sonra tek başına belirgin bir enstrüman olarak ortaya çıkması 18. yüzyılda gerçekleşmiştir.

Çello Çalanlar Viyolensel Çalabilir Mi?

Kişiden kişiye çalma zorluğu değişse bile iyi bir müzik kulağı olan kişiler çelloyu hızlıca öğrenebilir. Bu enstrümanı çalmak içsel bir durumda ve kulak bütünlüğü içinde yapılabilir. Eğer en güzel şekilde çelloyu çalmak istiyorsanız müzik kulağınızın iyi olması şarttır.

Bir eğitmen yardımı ile bu müzik aletini çalmak en sağlıklı yoldur. Bununla birlikte internetten çeşitli eğitimler izlenerek çello çalmak hakkında bilgi edinebilirsiniz. Fakat burada dikkat etmeniz gereken nokta, başlangıç için bir eğitmenden ders almanızdır. Kendinizi geliştirme konusunda internetten yararlanmak iyi olacaktır.

Bu müzik aletinde yaylara parmaklarınızı yerleştirmek bir tür teknik bilgi gerektirmektedir. Ayrıca büyük bir enstrüman olduğu için iyi bir ses akışını sağlamak için çelloyu düzgün tutmak çok önemlidir. Bunun için bir eğitmenden destek almak gerekir. Toparlayacak olursak çello çalanlar aynı enstrüman olduğu için viyolonsel çalabilir. Ayrıca dileyen herkes bu enstrümanı çalmayı öğrenebilir.

Viyolonsel Çalan Kişiye Ne Denir?

Çalması çok zevkli olan viyolonseli hangi yaşta olursa olsun öğrenmek isteyen öğrenebilir. Bu enstrümanı her durumda ve her şekilde çalmak mümkündür. Kişinin yeter ki müzik kulağı olsun. Ayrıca, müzik melodilerinin iniş ve çıkış aralıklarını doğru duysun. Viyolonsel ile ana melodi çalınabildiği gibi bazen de alt partisyon bas seslerini çalıp gruba eşlik etmek mümkündür.

Bu müzik aletinde üst salyangoz üzerinde dört kulak, altında sap bölümü, orta göbekte dört telin üzerinde yer alan köprü ve en altta yere dayayıp çalabilmek için sivri bir çubuk vardır. Şekil olarak kemanın çok büyük ve yere dayayarak çalınan formudur.

Viyolonsel nasıl çalınır? Viyolonsel çalarken oturuş ve arşeyi tutuş bir teknik gerektirmektedir. Daha doğrusu 16. yüzyılda kemandan ilham alınarak icat edilen bu enstrüman, günümüze gelene kadar çok değişikliğe uğramıştır. Günümüzde batı müziği enstrümanı olarak kullanılmaktadır.

Bu enstrümanla savaşı, barışı, öfkeyi, sakinliği, sevgiyi, soğukluğu hep bir arada yaşamak mümkündür. Tellerden çıkan notalar, çalan kişiyi ayrı bir dünyaya götürüyormuş gibi bir izlenim oluşur. Viyolonsel çalan kişiye çellist denir. Sözlerinizle kendinizi ifade edemiyorsanız ve müzik kulağınız varsa çellist olmak için eğitim alabilirsiniz. Böylece kendinizi müzikle ifade edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu