Blog

Keman Nedir? Keman Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Müzik aletleri arasında çok sevilenlerden birisi de kemandır. Yaylı çalgı tipleri yer arasında bu aleti ayakta çalmak kolaydır. Birçok orkestrada karşımıza çıkan bir çalgı türü olması sebebiyle keman nedir sorusu sıklıkla karşımıza çıkan sorulardan birisidir.

Keman çok güzel bir sese sahiptir. Yaylı çalgılar arasında yer alır ve günümüzde birçok kişi tarafından çalınabilen bir çalgı aletidir. Sizler de bu alanda eğitim alabilir ve keman çalmaya başlayabilirsiniz. Kemanları müzik aleti satan yerlerden farklı modellerine bakarak kolayca satın alabilirsiniz.

Keman öğrenmek çok kolay olmasa da düzenli eğitim ile kısa sürede keman çalabilmek mümkündür. Bunun için profesyonel bir keman hocası bulabilir ve eğitimlere kısa sürede başlayabilirsiniz.

Bu eğitimi Yüzde Yüz Sanat ile almak isterseniz İzmir Keman Kursu içeriğimiz tam size göre!

Keman’ın Özellikleri Nelerdir?

Keman birçok özelliği içinde barındıran bir çalgı aletidir. En büyük özelliklerinden birisi ise ayakta çalınabiliyor olmasıdır. Çalma esnasında bir el ile keman tutulurken diğer el ile de keman çalınır.

Keman nedir baktığımızda ise kemanın viyolin ailesi içinde yer alan bir çalgı aleti olduğu görülebilir. Bu grup içinde viyolonsel gibi çalgı aletleri de vardır. Keman kısaca anlamı ise viyolin ailesinin en yüksekten çalan ve en küçük olan üyesi olarak tanımlanabilir.

Kemanın 4 tane teli bulunur. Akort sesleri pesten olacak biçimde tize, sol, re, la ve mi’dir. Keman yayına da arşe denilir. Arşe gerçek ya da sahte at kılından üretilir. Kemanın bölümleri ise ön yüz göğüs, sırt yani arka bölüm, yanlık kısmı sağ ve sol yan bölgeler, çenelik kısmı da oval dayanak bölge olarak adlandırılır. Ana bölümleri bunlardır. Düzgün çalması için ara ara akortlanması gerekir. Keman kolay mıdır ise merak edilen sorulardan birisidir. Kişinin çok çalışması ve iyi bir eğitim alması ile birlikte keman öğrenmesi çok daha kolay bir hale gelecektir.

Keman Çeşitleri

Keman, farklı çeşitleri olan yaylı bir çalgı türüdür. Keman viyolonsel grubunun içinde yer alan bir çalgı aletidir. Bu aile içinde birçok farklı yaylı çalgı tipi bulunur. En büyük olan çalgı aleti kontrbas olarak adlandırılır.

Sonrasında ise viyolonsel, çello ve keman sırasıyla gelir. En küçük boya sahip olan kemandır ve bu grup içinde sadece ayakta çalınabilen çalgı aleti de kemandır. Keman çeşitleri bu şekilde sıralanabilir.

Bununla birlikte ses tipine göre de farklı keman çeşitleri bulunur. Bunlar akustik, elektronik ve dijital olan modellerdir. En eski olan keman modeli akustik modeldir ve sık sık akortlanması gerekir. Diğer iki model ise teknolojinin gelişmesi ile birlikte ortaya çıkmış olan keman türleridir. Akustik kemana göre bu iki keman türü daha ucuzdur ve kullanımı da daha kolaydır. Keman öğrenmek isteyen kişilerin bu nedenle dijital ya da elektronik keman ile başlaması daha iyi bir seçenek olacaktır.

Kemanın Tarihçesi

Kemanın köklü bir geçmişi vardır. Kemanın tarihçesi, Orta Asya’ya kadar dayanır. Göçebe bir yaşam tarzı olan bu dönemde Kazak kopuzu gibi çalgı aletlerine sıklıkla rastlanır. Bu aletlerin tamamının yayları, at kılından yapılır ve bu durum geçmişten beri böyledir.

Orta Doğu’da Bizans’ta ilkel bir keman yapılmıştır. Günümüzde kullanılan keman türü ise ilk kez 14. yy’da İtalya’da ortaya çıkmıştır. Sonrasında ise keman tüm Avrupa’ya yayılmış ve daha popüler bir hale gelmiştir. İlk keman Rebec tarafından yapılmıştır.

Rönesans ve Ortaçağ’da da farklı isimler ile kemanlar üretilmiştir ve bunların hepsi kemanın ataları sayılmaktadır. 19. yy itibari ile ise keman tam şeklini almıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu