Blog

Müzikte Gam Nedir? Gam Neden Kullanılır?

Müzikle ilgilenenlerin müzikte gam gibi birçok terimin ne anlama geldiğini bilmesi gerekir. Gam belirli bir sesten başlayıp ve aynı sesin oktavında sona ermesiyle oluşan ses dizisidir. Kendi arasında iki türlü biçimi mevcut. Kalın sesten başlayan ve sesi incelten gama, çıkıcı gam denmektedir. Tam tersi durumda yani ince sesten başlayan ve sesi kalınlaştıran gama, inici gam denmektedir.

Parça içerisinde birçok yerde, gam kullanımı vardır. Parçayı doğru ele almak için bu gamların ne anlama geldiğinin bilinmesi gerekir. Değişik yerlerde farklı modlar (gam türü) kullanılmaktadır. Örneğin Antik Yunan’da 4 sesli tetra kodların birleşmesi ile modlar oluşturulmaktaydı. Ortaçağdaki kilise modları ise 7 sesten oluşan gamlardır. Gamlar, bir müzik parçası içerisinde belirli bir kalıpla oluşturulan notalardan oluşmaktadır. Bu notalar parçaya göre kalıplandırılır.

Müzikte Gam Nedir? Niçin Kullanılır?

Genellikle gitar çalanlar tarafından sıklıkla müzikte gam nedir sorusu sorulur. Müzik parçası üzerinde gerekli olan tekrarlar, çalınan melodilerin hızını ve yüksek hızlarda kontrolünü gam olarak adlandırdığımız terim sağlar.

Özellikle gitar çalanların yalnızca melodilerin değil aynı zamanda yüksek tempodaki çalışmalarının icrasında da olumlu etki eder ve hız kontrolü sağlar. Böylelikle daha sağlıklı ve net parça çalımında bulunulur. Yeni bir müzik oluşturmak için gerekli altyapının sağlanmasında da gam bilgisinin olması oldukça önemlidir. Ayrıca parça içerisinde gamın kullanılması ile gitarın birlikte çalınması gereken durumlarında diğer müzisyenler ile uyum sağlanmaktadır.

Majör Gam

Belirtildiği gibi gam nedir sorusuna karşılık notaların belirli kalıplar içinde kullanılması cevabı verilebilir. Bu kalıplardan biri olan majör gam bir parçanın yapılış şekli olmaktadır. Minör gama göre daha baskın seslerden oluşmaktadır. Bünyesinde daha coşkulu ses tonları bulundurur.

Minör Gam

Gitarla uğraşanların bilmesi gereken gam müzik terimi parçanın değerlendirilmesinde oldukça önemlidir. Minör gamın kullanımı daha eski zamanlara dayanmaktadır. Batı müziğinde ki ana nota dizlerinden birini oluşturmaktadır. Belirli kurallara göre oluşturulmuş ve değişimi söz konusu olmamaktadır.

Majör gam kadar baskın tonları barındırmaz. Genellikle duygusal ton olarak bilinirler. Minör gamların kökü daha eski zamanlara dayanması ile birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Natürel minör, armonik minör ve melodik minör olmak üzere üç adet minör gam çeşidi bulunmaktadır. Bu kalıplar da gam kullanımı farklı derecelerde gerçekleşir. Bu derecelere örnek olarak; natürel minör de gam kullanımı 6. derecede olur. Armonik minör de gam 7. derecede kullanılır. Son olarak melodik minör de 6. ve 7. derece arasında gam kullanılmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu