Kemanda Vibrato Tekniği Nedir? Nasıl Uygulanır?
Vibrato nedir? Bu kelime italyanca titremek kelimesinin geçmiş zamanlı kalıbıdır. Ayrıca titreşimli ve ritmik bir perde değişiminden oluşan efekttir. Enstrümantal müziğe ve vokale ifade gücü katmak için kullanılmaktadır. Şarkı söylerken genel olarak bu teknik kullanılmaktadır. Yani müzisyenlerin çaldıkları notanın sıklığını değiştirdikleri zamanlamadır. Çalınan notanın tekrarlanan bir çeşididir.
Vibrato Tekniği Nedir?
İçindekiler
En temelde bu teknik, seslerin dalgalandırılması anlamına gelmektedir. Kişinin uyguladığı parmak hareketi yardımıyla titreşimli bir hava yaratacak şekilde enstrümanın kullanılmasıdır. Bu teknik kemanda parmak titretme olarak da geçmektedir. Fakat sadece kemanda uygulanan bir teknik değildir. Flüt, gitar gibi müzik aletlerinde de sıkça kullanılmaktadır.
Bu titretme tekniği kendi içinde üç gruba ayrılmaktadır. Bu yöntemlerden istenilen uygulanarak titreşim yapılması mümkündür. Üç gruptan birinin tercihi tamamen kişinin kendi isteğine bağlıdır. Yani kişi kullandığı alana göre, kulağına güzel gelen tınıya uygun seçim yapabilir.
Aşağıda görüldüğü gibi vibrato çeşitleri;
- Dirsek tekniği (kol tekniği),
- Bilekle uygulanan teknik,
- Parmakla uygulanan teknik olmak üzere üç tanedir.
Bu teknik ve daha pek çok temel ve detay bilgiyi güvenilir şekilde profesyonel destek ile edinmek isterseniz hemen İzmir Keman Kursu yazımıza göz atabilirsiniz.
Kemanda Vibrato Nedir?
Çoğu ünlü kemancı bu tekniği kullanmaktadır. Keman çalmayı öğrenmek isteyenlerin bu tekniği öğrenmesi gerekecektir. Fakat bu yöntem keman çalmaya yeni başlayanlar tarafından kullanılmamalıdır. Bir kişi keman enstrümanını öğrenmeye başladığında ilk önce bu teknik öğretilmez. Yeni başlayanların keman yayını nasıl tutacağı öğretilmektedir. Ayrıca bu enstrümana aşina olma süresi gereklidir.
İster elektro ister akustik keman olsun, bu teknik keman çalarken derinlik ve nüans katmaktadır. Bu tekniği uygularken, hayali bir çember çizmek püf noktalardan biridir. Çalışmalar sırasında kişi parmağıyla bir noktaya baskı uygularken, dokunan kısım etrafında bir ileri bir geri küçük dönme hareketleri yapmalıdır.
Kişi vibrato tekniği kemanda uygularken bu noktada çok dikkatli olmalıdır. Çünkü parmağını bir ileri bir geri tam ayarında hareket ettirerek çemberi doğru yapmış olacaktır. Fakat ileri geri dönüş parmak titremeleri tutarlı olmazsa yapılan çember bozulacaktır. Bu da çıkan ses açısından kulakta hoş olmayan bir etki bırakacaktır. Yani en çok dikkat edilmesi gereken nokta ileri ve geri salınım hareketlerinin kararlı ve eşit olmasıdır.
Kemanda Vibrato Nasıl Yapılır?
Kemanda bu tekniğin çalışmasına geçilmeden önce basılan seslerin doğruluğundan emin olunmalıdır. Yoksa bozuk sese bu tekniğin uygulanması ile kişi sesin doğruluğunu, yanlışlığını belirli oranda örtbas edecektir. Böyle bir durum, hem çıkan sesi hem de kişinin el alışkanlığını kötü yönde etkileyecektir. Bu nedenle entonasyonun doğru olması gerekmektedir. Basılan seslerin doğru olmaması durumunda bu tekniği çalışmaya öncelik vermemek gerekmektedir.
Tüm uğraşlara rağmen kemanda bu tekniği yapamayan kişiler, aşağıdaki adımları dikkatlice uygulamalıdır. Bu adımlarla mutlaka teknik doğru bir şekilde uygulanacaktır.
‘Kemanda vibrato nasıl yapılır?’ sorusunun cevabı aşağıda sıralanmıştır:
- Kişi keman tutuşunu gerçekleştirip duvara karşı dönmelidir.
- Kemanın salyangoz kısmını duvara dayamalıdır. Fakat bu işlemi yaparken çok fazla kuvvet uygulamasına gerek yoktur.
- Keman duvara sabitlendikten sonra kaymamalıdır. Bunun için gerekli kontroller yapılmalıdır.
- Kişi bu duruşa alışmalıdır. Ayrıca kol kaslarını ısıtmak için boş tel çekme egzersizleri başlamalıdır.
- Birey önce işaret parmağını birinci pozisyonda en alt fa notasına yerleştirmelidir. Daha sonra yay çekerken parmağını bir ileri bir geri oynatmaya çalışmalıdır.
- Kişi aynı işlemleri orta, yüzük ve serçe parmaklarıyla da çalışmalıdır. Tüm parmaklar bu teknik için eğitilmelidir.
Kemanda Vibrato Tekniği Nasıl Öğrenilir?
Kemanda vibrato tekniğinin mükemmelleşmesi için çok fazla egzersiz yapmak gereklidir. Birkaç denemeden sonra vazgeçmemek çok önemlidir. Ancak kişiler ortalama yirmi denemeden sonra sonuç almaya başlayabilmektedir. Başarılı olmaya başlandığında geçmişteki tüm başarısız girişimler bir çırpıda unutulacaktır.
Bu teknik için bilekleri ısıtmak önemlidir. Ayrıca ön kollar ve parmakların da ısıtılması gerekmektedir. Çünkü parmak uçları keman tellerini kişinin boynuna bastıracaktır. Belirli bir notaya bu şekilde basılabilir. Ayrıca bu teknik yapılırken parmağın bir eksen etrafında dönmesi gerekecektir. Böyle bir durumda ön kol, ileri ve geri hareket için çok fazla efor harcayacaktır.
Bunu bir kere başaran kişi daha sonra tekniğin hızını ve derinliğini kontrol edebilecektir. ‘Vibrato nasıl yapılır?’ sorusunun cevabını öğrenen kişi, kemanı çenesi ile omuzu arasında doğru şekilde tutacaktır. Ayrıca kollarının gerekli şekilde çalıştığından emin olacaktır. Böylece yavaş yavaş kişi parmaklarını döndürecektir. Fakat kemanını düşürmemeye dikkat etmelidir.
Bu hareketi yaparken öğrencinin kolları gerçekten kemanı tutamayabilir. Böylece kemanı düşürme riski artacaktır. Bu nedenle bu teknik için bol bol egzersiz yapmak gereklidir. Bir kez yapmaya başladıktan sonra, kişi titreşimin sesini iyileştirmek için uğraşmalıdır. Tabi ki öğrenci kendini buna fazla kaptırmadan çalışmalarını sürdürmelidir. Çünkü her yerde bu tekniği kullanmak doğru olmayacaktır. Bu tekniğin sürekli kullanılması güçlü etkisini ve cazibesini azaltacaktır. Bu nedenle bu tekniğin nerede ve ne zaman kullanılacağını bilmek önemli bir noktadır. Bu teknik kullanılmadan çalınan pek çok eser bulunmaktadır. Bundan dolayı bilinçli şekilde uygulamaya kalkışmak yerinde olacaktır.
Öncelikle olarak öğrenci herhangi bir şarkıda ustalaşmalıdır. Bu şarkıyı teknik özelliği kullanmadan çalmalıdır. Kemanla çalınan eserde ustalaştıktan sonra, tekniği kullanmak için en iyi zamanlama yapılmalıdır. İyi bir sanatçı nerede hangi tekniği kullanacağınıbilecektir.
Vibrato Tekniği Öğrenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Biri vibratoyu anlattığında uygulaması sanki kolaymış gibi gelebilir. Fakat doğru uygulamadan önce çok fazla çalışmak gerekmektedir. Görünüşte küçük olan bu hareketi doğru yapabilmek için pek çok alıştırma yapmak lazımdır. Özellikle kemanı çeneyle omuz arasında doğru tutmak için belirli bir zaman harcanmalıdır. Yani doğru pozisyonu benimsemek oldukça önemlidir. Kişinin düzgün durması ve ellerini boynundan çekebilmesi gerekmektedir.
‘Kemanda vibrato nedir?’ sorusunu cevaplarken, püf noktalardan biri olan, bileklerin ısıtılması her zaman kolay sağlanmamaktadır. Aslında rahatlamak, iyi bir duruşun püf noktasıdır. Stresli olan bir birey kemanı doğru çalabilmek için çok fazla uğraşmak zorunda kalacaktır. Aynı durum herhangi bir enstrümanı çalan bir kişi içinde geçerlidir. Enstrüman kullanacak kişinin birkaç nefes egzersizi yapması rahatlamasına vesile olacaktır. Ancak o zaman keman kullanacak kişi kollarıyla ileri geri hareketi yapmaya başlayacaktır. Hedef ise kolları büyük ana hazırlamak için gevşetmektir. Bu hareket için günlerde düzenli bir şekilde çalışmak gerekebilir. Birey kendini rahat hissettiğinde, hareketi hızlandırmak için çalışmalara başlamalıdır.
Kişi bir nota seçip parmağını hazırlamalıdır. Parmağını yayda tutarken hareketi koluyla tekrarlamalıdır. Hafif bir ileri gere hareketle, döndürme yapılmalıdır. Kişi boş zamanlarında ya da bir öğretmenle bu alıştırmaları her ders için birkaç kez tekrarlamalıdır. Ayrıca uzman olan kemancılar da kişinin parmaklarını bu teknik için hazırlamada yardımcı olabilmektedir. Artık ne yapılacağı bilindiğine göre pratik yapılabilir.
Yeni bir müzik aleti öğrenen bir kişinin yapacağı en büyük yanlışlardan birisi plansız şekilde ilerlemesidir. Kişi her şeyden önce ne zaman ne öğreneceğini bilmelidir. ‘Vibrato ne demek?’ öğrenildikten sonra seviyeye göre öğrenilecek teknikler şekillendirmelidir. Keman gibi bir enstrümanı kendi kendine öğrenenler bütün bu söylenenleri biraz zor yapabilir. Zaten kişinin yanında gelişimini takip edecek ve seviyesine göre yeni teknikler öğretecek bir öğretmenin olması tavsiye edilendir.