Blog

Müzik Kulağı Nasıl Geliştirilir?

Bir müziksever olarak ‘Müzik kulağı nasıl geliştirilir?’ sorusuna cevap arıyorsanız, bu yazı size en net cevabı verecektir. Müzik kulağınızı geliştirmek için eğitim alabilirsiniz. Bunun için öncelikle notalar ve ritimler öğrenerek kendinizi geliştirmelisiniz. Ayrıca bol bol şarkı dinleyerek şarkıdaki notaları tahmin etmelisiniz. Ardından sesleri sırası ile çalmak ve söylemek için eğitim almalısınız. Kısacası müzik kulağınızı geliştirmek için disiplinli çalışarak istediğiniz hedefe ulaşabilirsiniz.

Müzik Kulağımı Geliştirmek İçin Eğitim Alabilir Miyim?

Müzik kulağınızı geliştirmek için araştırma yaptığınızda birçok teknik olduğunu göreceksiniz. İsterseniz müzik kulağı için eğitim almak amacıyla neler yapabileceğinizi açıklayalım:

  • Müzik alanında bir şeyler yapmak istiyorsanız, sürekli müzik dinlemeniz gerekmektedir. Her anınız müzik dinleyerek geçmelidir. Eğer müzik dinlemekten uzaklaşırsanız, müzik kulağınızın gelişimi için iyi olmayacaktır.
  • Müzik kulağınızı farklı tür ve tarzdaki müziklerle geliştirmelisiniz. Kulağınız kaliteli ve güzel müziklere aşina olmalıdır.
  • Bir müzik aleti çalarak müzik kulağınızın gelişimine katkıda bulunmalısınız. Müzik dinlemek ve enstrüman çalmak gibi faaliyetlerde bulunuyorsanız, müzik kulağınız zamanla profesyonel bir seviyeye gelecektir.

Müzik Kulağı Doğuştan Mıdır?

Müzik alanında çalışmalar yapan kişilerin ortak özelliği müzikal yatkınlıktır. Bu yatkınlığın belirtisi ise yeterli duyuş kapasitesinin var olmasıdır. Müzikal duyma ve okuma müzik eğitiminde en temel öğelerden iki tanesidir.

Müzik kulağı, kişinin müzik seslerini tanıyarak bunları ses veya çalgı vasıtasıyla geri vermesidir. Kişi bunu yaparken notaları ayırt edebilmek kabiliyetine de sahip olmalıdır. Müzik alanındaki ritim kulağı ise kişinin duyduğu ritmi el, ayak veya vurmalı bir entrümanla geri verebilmesidir.

Bir kişide müzik kulağı varsa o kişide ritim duygusu da vardır. Fakat bir kişide ritim duygusu yeterli düzeyde ise müzik kulağına sahip olmayabilir. Nedeni ise ritim duygusu ile notaları ayırt etme özelliği beynin farklı yerlerinde yönetilmektedir. Bu arada müzik kulağı doğuştan gelen bir özellik olsa da sonradan geliştirilebilmek mümkündür.

Müzik Yeteneğimi Nasıl Anlayabilirim?

Müzik yeteneğinizin olup olmadığını anlamak için müzik kulağınıza baktırmanız gerekir. Bunun için bir müzik kursuna giderek yardım alabilirsiniz. Müzikle ilgili hedefleriniz varsa, müzik kulağınızın olup olmadığını yetkin ve profesyonel birisinden öğrenmeniz çok önemlidir.

Milli eğitime bağlı müzik eğitimi veren kurslarından birine ‘İşitme testi olmak istiyorum’ şeklinde başvuru yapabilirsiniz. Müzik kulağı testi konusunda size ücretsiz yardımcı olacaklardır. Yetkili kişinin müzik kulağı testini piyano başında yapması gerekir. Müzik kulağı testi yaptırmadan iki saat önce bir şeyler yememeye dikkat etmelisiniz.

Mesela piyano kursuna randevu aldığınızda, sizi ücretsiz deneme dersi için kursa çağıracaklar. Burada eğitmen piyano başına geçerek rastgele seslere basacaktır. Eğitmen, piyanodan tiz bir şekilde çıkan bu sesleri aynı şekilde vermenizi isteyecektir.

Müzik kulağınızı ölçerken piyanoda basılan seslerin aynısını aynı frekans ve aynı renkte ne kadar duyduğunuz, verebildiğiniz sese göre ölçülür. Ardından yapılan müzik açısından gelişim değerlendirmeleri sizinle paylaşılır. Eğer konservatuar gibi profesyonel bir hedefiniz varsa müzik kulağınızı ölçtürmek istediğiniz eğitmene bunu belirtmelisiniz. Böylece eğitmen daha dikkatli bir şekilde sizi değerlendirecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu