Blog

Klarnet Çeşitleri ve Türleri Nelerdir?

Abanoz ağacından elde edilen üflemeli çalgı türlerinden birisi klarnettir. Klarnet çeşitleri birçok farklı özelliklere göre üretilmekte ve satışa sunulmaktadır. Klarnetlerin özelliklerini inceledikten sonra hangi klarnetin size uygun olduğunu anlayabilir ve ona göre bir seçim yapabilirsiniz.

Günümüzün en sevilen çalgı türlerinden birisi olan klarnet birçok yerde çalınan bir alettir. Sizler de bu çalgıyı öğrenebilmek için uzmanlardan yardım alabilir ya da müzik kurslarına gidebilirsiniz.

Klarnet Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Klarnetlerin birçok farklı türü vardır. En çok kullanılan türler ise 6 farklı başlıkla karşımıza çıkar. Her birisinin özellikleri farklıdır. Klarnet türleri birçok farklı müzik türüne uyum sağlayabilecek özelliklere sahip, geniş bir yelpazeye sahip bir çalgı aletidir. Klasik Batı Müziği, Arabesk gibi birçok farklı müzik türünde klarneti kullanmak mümkündür. Bu nedenle klarnet oldukça popüler olan çalgı aletlerinden birisidir. Klarnet ülkemizde olduğu kadar dünyada da tercih edilen bir üflemeli çalgı türüdür.

Klarnetin farklı türlerinin yapımında ses tonları ve kullanılan malzemelerin farklılığı öne çıkar. Her birisinin farklı isimleri bulunur. Bu isimleri araştırarak hangi klarnet türünün hangi müzik türünde daha uygun olduğunu anlamak mümkündür.

Ses aralığına göre 9 farklı klarnet türü bulunur. Bunlar arasında 6 tanesi ise en çok kullanılan ve popüler olan türler arasında yer almaktadır. Klarnet çeşitleri ve özellikleri nelerdir, şöyle sıralamak mümkün olacaktır:

Mi Bemol Klarnet

Çok tercih edilen klarnet türleri arasında ilk sırada, mi bemol klarnet yer alır. Bu klarnet 9 farklı klarnet ailesi grubunun en küçük olan üyesidir. Kısa bir boya sahiptir. Sesi tizdir ve parlaktır. Mi bemol klarnet türü daha çok orkestra ve bandolarda kullanılmak üzere uygun bir türdür.

Bu klarnet üflendiği anda do notası elde edilir ve bu da piyano da mi bemol notasının frekansına eş değerdir. Bu nedenle bu isimle anılır. Bu klarnet türü si bemol klarnet ile birlikte çalınır. Diğer adıyla Eb klarnet olarak anılır.

Mi Bemol Alto Klarnet

Diğer popüler olan klarnet türü ise mi bemol alto klarnet modelidir. Bu klarnet türünün diğer adı da Eb alto klarnettir. Ses tınısı ve oktavı açısından incelendiğinde mi bemol klarnetin bir tık altında bir tizliğe sahip klarnet türüdür.

Bu klarnet türü çok yaygın olarak kullanılmaz. Daha çok küçük topluluklarda çalınmaya uygundur.

Si Bemol Klarnet

Diğer klarnet türü olarak si bemol klarnet karşımıza çıkmaktadır. Çok kullanılan diğer adı da Bb klarnet türüdür. Batı müziği ile özdeşlemiş bir klarnet türü olarak bilinir. Caz grupları ve orkestralarda çalınır. 4 oktavlık bir ses aralığına sahiptir ve müzik aralığı oldukça geniştir. Bu nedenle sık tercih edilir.

Batı müziği eserlerini çalmak için en uygun klarnet türü si bemol klarnet türü olacaktır. Sol klarnet gibi en çok ilgi duyulan klarnet türlerinden birisidir. Bu klarnette üflenen do notası piyano da si bemole denk geldiği için bu ismi almıştır.

 

La Klarnet

Klarnet türleri arasında yer alan modellerden birisi la klarnet ismi ile anılır. Diğer adı A klarnettir. Senfoni orkestralarında en çok rastlanan klarnet türüdür. Si bemol klarnet türüne göre daha uzun bir yapıya sahiptir. Uzunluğu nedeniyle ses tonu diğerlerine göre daha yumuşaktır.

En çok Balkan ve Yunan müziklerinin çalınmasında kullanılır. Ülkemizde çok yaygın olmasa bile dünya genelinde çok yaygın olan bir klarnet türüdür.

Bu klarnetten do sesi elde edilir ve piyanoda bu ses la sesine uygundur. Bu nedenle klarnet bu ismi almıştır. Si bemol klarnetten daha büyük, si bemol bas klarnetten daha küçüktür. Ses aralığı ise si bemol klarnet ile tamamen aynıdır.  Bu nedenle birbiri yerlerine de kullanmak mümkündür.

Si Bemol Bas Klarnet

En büyük klarnet türlerinden birisi ise si bemol bas klarnet olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu klarnet türü Bb bas klarnet ismi ile de anılır. Tını ve oktav açısından si bemol klarnetin bir alt tonuna sahiptir.

Notaları ise si bemol klarnet ile aynıdır. Diğer klarnetlere göre daha büyük ve ağırdır. Bu nedenle ayaklık yardımı ile kullanılır. Geniş müzik topluluklarında sıklıkla tercih edilir. Bu klarnet türüne özel olarak yazılmış eserler bulunur.

Klarnet türleri arasında en pes sese sahip klarnet türü budur. Bas tınıya sahip olan tüm enstrümanlar ile uyumludur.

Sol Klarnet

Klarnet türleri arasında karşımıza çıkan son tür ise sol klarnet türüdür. Diğer adı G klarnet olarak bilinir. En popüler olan ve tüm dünyada kullanılan klarnet türüdür.

Ülkemizde çok tercih edilir ve bu nedenle Türk klarneti olarak da anılır. Türk Halk ve Türk Sanat Müziği için kullanımı uygundur. Türk müziğinde bu klarneti ilk çalan kişi Klarnet-i İbrahim Efendi olarak bilinir.

Hangisini Tercih Etmelisiniz?

Klarnet türleri arasında tercih yaparken mutlaka uzman birisinden yardım alınmalıdır. Klarnet çeşitleri ve farkları nelerdir yazımıza göz atarak bilgi sahibi olabilir, hangi tarzı kullanmak istediğinize bu şekilde karar verebilirsiniz.

Klarnet seçimi yaparken ne tarz bir müzik çalmak istediğinizi de göz önüne almalısınız. Aynı zamanda bütçe de çok önemlidir. Her bir klarnet türünün fiyatı diğerinden farklıdır. Seçim yapılırken bunlar göz önüne alınmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu