Metronom Nedir? Nasıl Kullanılır?
Müzikle ilgilenen birçok insanın merak ettiği sorulardan birisi metronom nedir sorusudur. Metronom kısaca müzik aletlerinin sabit bir ritim ve tempoda çalabilmesini sağlayan bir cihazdır. Müzik dünyasında birçok kişi tarafından bu tarz aletler sıklıkla kullanılmaktadır. Kullanımı basit bir üründür.
Müzik aletlerinde sabit bir ritim elde etmek çok önemlidir. Bunun için de metronom kullanımı gerekir. Bu aletin Fransızca kökeni ise Metronome kelimesinden gelmektedir. En kısa haliyle ölçü düzenleyen anlamına gelir. Bu alet tarifte ilk kez Hollanda’da yaşayan Dietrich Nikolaus Winkel tarafından 1814 yılında keşfedilmiştir. Metronom nedir merak ediyorsanız kısaca böyle özetlemek mümkün olacaktır.
Metronom Ne İşe Yarar?
İçindekiler
Müziksiz bir dünya olamaz. En küçük aletten bile müzik elde etmek mümkündür. Ruhun gıdası olarak sayılan müziğin elde edilebilmesi için ise ritim tutturmak çok önemlidir. Sabit bir ritimde müzik çalmak da aynı derecede önemlidir. Bunu sağlamak için metronom isimli alet kullanılır.
Herhangi bir müzik parçasının istenilen hızda olmasını sağlamak için bu aracın kullanımı gerekir. Metronom ile aynı zamanda müzik parçalarının hangi tempoda çalınması gerektiğini de kısaca öğrenmek mümkün hale gelir. Ritim tutma işlemi için sizler de bu aleti kullanabilirsiniz.
Bu alet küçük olsa bile oldukça etkilidir. Metronom sayesinde müzik parçalarını çok daha güzel biçimde çalmak mümkün hale gelir. Özellikle amatör müzik yapan kişiler, metronom sayesinde ritim nasıl tutulur kolayca öğrenebilmekte ve bunu eserlerine uygulayabilmektedir. Sizler de daha profesyonel biçimde bu aygıttan yardım alabilirsiniz.
Metronom kullanımının birçok faydası vardır. Bu aletin kullanımı ile birlikte ritim nasıl tutulur öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda müzik kulağınız gelişir, çaldığınız müziğin ritmini kolayca ezberleyebilirsiniz, farklı enstrümanları daha kolay çalabilirsiniz ve ritimda yapılacak hataları kolayca yok edebilirsiniz. Tüm bunlar profesyonel bir müzisyen olmak isteyen herkes için çok önemli olan noktalardır.
Metronomun kullanım alanı sadece müzik değildir. Bu alet sağlık alanında da sıklıkla kullanılır. Metronom sayesinde konuşma bozukluğu yaşayan kişiler, tedavi edilebilir. Konuşma bozukluğu olan bir hastanın konuşma egzersizleri, bu aygıt ile birlikte takip edilir. Böylece hasta her metronom vuruşunda bir kelime söyler ve bu sayede konuşma bozuklukları önemli ölçüde azalır.
Müzik dünyasında ise gam çalışmalarında da metronom sıklıkla kullanılan bir aygıt olarak karşımıza çıkar. İlk çalışma yapıldığında metronom zor gibi gelse de zamanla bu zorluk yerini pratikliğe bırakacaktır. Gam çalışmalarına geçmeden önce sık sık metronom egzersizleri yaparak bu zorluğu kolayca atlatabilirsiniz.
Sizler de metronom kullanımı sayesinde doğru ritim tutma, müzik kulağını geliştirme, diğer müzik aletlerini kolayca çalma, müzik notalarını doğru basma gibi birçok avantajdan faydalanabilirsiniz. Bunların hepsini bu aletle elde etmek mümkündür.
Metronom Nasıl Kullanılır?
Metronom ile ilgili merak edilenlerden bir diğeri ise bu aygıtın nasıl kullanıldığı ile ilgilidir. Metronom tutmak başlangıç seviyesinde iseniz size zor gelebilir. Ama pratik yaptıkça oldukça kolay bir kullanımı olduğunu sizler de rahatlıkla görebilirsiniz.
Metronom kullanımının başlangıç döneminde iseniz öncelikle egzersizler yapmanız gerekir. Özellikle parmak egzersizleri bu noktada çok önemli bir konudur. Özellikle yavaş tempoda öğrenmek çok önemli bir konudur ve mutlaka önem verilmesi gerekir. Tempo size çok yavaş gelse bile alıştırma yapmak için bu tempoyu kullanmak gerekir.
Gam çalışmaları sırasında, metronomun 60 bpm ayarda kullanılması gerekir. Burada önemli olan nokta metronom vuruşuna bir nota basmak ve bu notaları tane tane çıkarmaktır. Metronom tutmak konusunda parçalar çalarken başlangıçta yavaş tempo kullanımı çok önemlidir. Daha sonrasında daha hızlı tempolarda müzik çalmak uygun olacaktır. Metronomun birçok hızı ve ismi vardır. Bunların bilinmesi de oldukça önemlidir.
Metronom’un Tarihçesi
Metronom kelimesi, Fransızca kökeni olan bir kelimedir. İlk olarak 1814 yılında keşfedilmiş bir aygıttır ve o günden günümüze geliştirilerek bu son şeklini almıştır. Birçok müzik çalışmasında metronom çok sık kullanılan bir aygıttır.
Bu ürünü icat eden kişi Amsterdam’da yaşayan Dietrich Nikolaus Winkel’dir. Daha sonra ise 1815 yılında Regensburglu J. N. Malzel bu ürünün patentini Paris’te kendi üstüne almıştır. Daha sonra ise 1816 yılında bu ürünü üreterek Malzel Metronomları ismini vermiştir.