Saz Çalarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Saz çalmaya heveslenen kişilerdenseniz size saz çalarken dikkat edilmesi gerekenler hakkında güzel bir yazı hazırladık. Saz öğrenmeye başlarken endişe duyduğunuz soruların olması normaldir. Çünkü bu endişeleri genellikle herkes taşımaktadır. Hangi sazın size uygun olduğunu ve iyi bir sazın özelliklerini mutlaka sorgularsınız. Ardından saz çalmayı öğrenme süresinin ne kadar olacağını merak edersiniz. İşte bu yazımızda merak ettiğiniz ve aklınıza takılan bu soruların cevabını bulabilirsiniz.
Sazın İyi Olduğu Nasıl Anlaşılır?
İçindekiler
Aslında saz için en iyisi bu demek pek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Çünkü herkesin kulağına hoş gelecek mutlaka bir saz vardır. Sizin kulağınıza hoş gelen bir tını başka birinin kulağına hoş gelmeyebilir. Kısacası demek istediğimiz, bir sazda ilk bakmanız gereken özellik çıkardığı sestir. Saz satın alırken çalmasını bilen birisinden çalmasını isteyin. Sazın çıkardığı sesi dinledikten sonra almaya karar verin.
Ardından sazın işçiliğine bakmalısınız. Sazın işçiliği kötüyse, sazın perdelerine bastığınızda cızırtı yapar. Her perdesinden temiz ses gelmez ve kulak tırmalar. İşçiliği kötü olan bir saz estetik açıdan tatmin edici olmayacaktır.
Sazın yapıldığı malzeme kaliteli olmalıdır. Kavak ağacından yapılmış ve iyi bir ustanın elinden çıkmış kaliteli saz güzel ses verir. Saz yapımında ardıç ve dut en çok tercih edilen malzemelerdir. Sazın sapı akgürgen gibi sert ağaçlardan yapılır. Saz alırken sazın hammaddesi için sormanız gereken ilk şey ağacın kuru olup olmadığıdır. Çünkü yaş ağaç ile saz yapılmamalıdır.
Bunlara ek olarak; sazın sapı ve telleri arasındaki boşluk en az düzeyde olmalıdır. Tel ile sap arasındaki boşluk fazlaysa, sazı çalarken zorluk yaşarsınız. Bu nedenle saz alırken sazın teli ile sapı arasındaki boşluğa dikkat etmelisiniz.
Saz Çalmak Ne Kadar Zamanda Öğrenilir?
Hangi müzik aletini çalmayı öğrenecekseniz, en kısa sürede öğrenebilmeniz için istekli olmalısınız. Bunun için uymanız ve takip etmeniz gereken kurallar olacaktır. Saz kursuna giderek enstrüman çalmayı öğrenmek istiyorsanız, doğru bir eğitmenden ders almanız çok önemlidir. Öğrenme aşamasında, sazı keyif alarak çalarsanız, daha hızlı öğrenirsiniz. Bunun haricinde internetteki saz çalmayı öğreten videolardan kendinizi geliştirebilirsiniz.
Aslında saz çalmayı öğrenmenin belli bir süresi yoktur. Saz çalmak için zaman, bireysel çalışmanıza, eğitimlere katılmanıza, seçtiğiniz öğretmene bağlı olarak değişecektir. İstekli olup gerekli kuralları yerine getirirseniz, yaklaşık 16-18 hafta gibi bir sürede sazı en temel şekliyle çalmaya başlarsınız.
Saz çalma aşamalarını aşağıdakiler kolaylaştırır:
- Düzenli ve verimli şekilde pratik yapmalısınız.
- Doğru bir çalışma programınız olmalıdır.
- Doğru tekniklerle saz çalmayı öğrenmelisiniz.
- Tecrübeli bir eğitmenle çalışmalısınız.
- Ders dışında tekrarlar yapmalısınız.
- Derslerinize düzenli katılmalısınız.
Saz çalmayı öğrenmek zaman ve emek isteyen bir süreçtir. Bu sebeple sizde saz çalmak için programlı ve sürekli bir çalışma temposuna girmelisiniz. Bu çalışmalarınızı doğru bir eğitmenle yapmanız çok önemlidir. Böylece en kısa sürede ve keyifli bir şekilde saz çalmayı öğrenirsiniz.
Saz Öğrenmek İçin Hangi Tür Saz Almalıyım?
Saza yeni başladıysanız, saz alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini normal olarak bilemeyebilirsiniz. Bunun için saz konusunda usta kişilerin görüşünden faydalanabilirsiniz. Ayrıca internet ortamında bu konuyla ilgili araştırma yapabilirsiniz. Saz alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bu yerlerden kolayca öğrenebilirsiniz. Aldığınız öneriler doğrultusunda tercih yapabilirsiniz. En iyi saz modelleri tercih etmek için dikkat edilmesi gereken konuları açıklayalım:
- Satın alacağınız sazın hammaddesini sorup, en çok satın alınan sazlara yönelmelisiniz.
- Sazın tellerine, sap kısmına ve saza vurulan verniğe dikkat etmelisiniz.
- Sazın teknesi, sazın ses dengesinin kontrol altına alınmasında kritik bir önem taşımaktadır. Bu nedenle sazın teknesinde çatlak olmamalıdır. Eğer teknede bir sıkıntı olursa ses iyi çıkmayacaktır.
- Alt eşik ve üst eşik aralıklarının ideal seviyede olması gerekmektedir.
- Satın alacağınız sazda renge önem vermelisiniz. Sazdaki renk uyumuna dikkat etmelisiniz. Böylece sazda kaplama yapılıp yapılmadığını anlarsınız.
Günümüzde sazlar el yapımı ve fabrikasyon olmak üzere iki şekilde üretilmektedir. İnsanlar el yapımı olan sazlara daha fazla rağbet göstermektedir. Fabrikasyon olanlar ise belirlenmiş ölçülerde seri üretilmektedir. Saz çalmayı öğrenmek isteyenler başlangıç için fabrikasyon sazları tercih etmektedir. Çünkü fabrikasyon sazlar daha ekonomiktir. Ayrıca saz öğrenmek isteyenlere kolaylaştırıcı bir düzeyde yapıya sahiptir. El yapımı sazları ise daha çok saz konusunda ustalaşmış kişiler tercih etmektedir. Sonuçta alacağınız saz ne tür olursa olsun, saz çalarken sabırlı ve irade sahibi olmanız her şeyden önemlidir.