Blog

Keman Türleri Nelerdir? Kaç Çeşit Keman Vardır?

Tasarım yönüyle birbirini andıran fakat farklı boyutlarda olan keman türleri nelerdir? Violin ailesi yani keman ailesi tür olarak dörde ayrılmaktadır. Bu yazımızda bu aile üyelerinden bahsedeceğiz. Ayrıca kemanların kaç çeşit olduğu ve nerelerde yapıldığı hakkında merak ettiğiniz ya da edebileceğiniz tüm soruların yanıtlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Başlıca Keman Çeşitleri

Başlıca keman çeşitleri aşağıdaki gibidir:

  • Elektro Keman: Bu keman çalınış ve nota yerleri olarak klasik kemandan farksızdır. Basılan nota yerleri aynıdır. Fakat elektro kemanlar ses sistemine bağlanmaktadır. En iyi sesi elde etmek için amfi denilen hoparlörler kullanılmaktadır. Bu kemanın kalitesi üzerindeki manyetik markasından anlaşılır.
  • Akustik Keman: Akustik kemanın klasik kemandan farkı yoktur. Fakat bu kemana ekolayzer monte edilmektedir. Böylece hoparlörden ses çıkması sağlanmaktadır.
  • Klasik keman: Bu kemanlar kendi sesleri ile kullanılmaktadır. Herhangi bir cihaza veya kabloya bağlanmazlar. El yapımı olanları çok pahalıdır.

Kemanları boyutları açısından çeşitlendirebiliriz. Keman boyutları tam, yarım ve çeyrek olarak üç gruba ayrılmaktadır. Bu boyutlar tamamen öğrencilerin fiziki yapısına göre belirlenmiştir. Öğrencilerden 4 ile 6 yaş arasındakiler, çeyrek keman kullanır. Öğrencilerden 6 ile 10 yaş arasındakiler, yarım keman kullanır. Öğrencilerden 10 ve üzeri yaştakiler ise tam keman kullanır.

Kemanları yapılışlarına göre iki çeşide ayırabiliriz. Ekonomik olan kemanlar genel olarak fabrikasyon olanlardır. Piyasada neredeyse 10 kemanda 9’u Çin’de üretilmektedir. Makinelerde seri üretimle üretilen bu kemanların hammaddesi ağaç değildir. Fabrikasyon kemanların hammaddesi kontraplak denilen maddedir. Bu kemanlara öğrenci kemanıda denilmektedir. Keman öğrenirken başlangıç için iyi bir tercih olan bu popüler keman ekonomiktir.

El yapımı kemanlar ustanın elinden, ağacın ilk halinden keman oluncaya kadar son haline ustalıkla geçmektedir. Her şeyiyle orijinal olduğu için el yapımı kemanlar pahalıdır.

Hangi Keman Türü En Çok Kullanılır?

Keman türleri farklı müzik tarzlarında kullanılmaktadır. Bu enstrümanların her biri oldukça kaliteli sesler çıkarmaktadır. Kontrbas, çello, viyola ve keman olarak dörde ayrılan bu enstrümanları yakından tanıyalım:

  • Keman: Violin türleri içerisinde en küçük olan enstrüman kemandır. Keman çalmak istiyorsanız, yere paralel olarak çene ve omuzdan destek almak gerekir. Çalınması zor olan bu müzik aletinde perde yoktur. Kemandan ses elde etmek için sol elinizle kemanın gövdesinde yer alan notalara basmalısınız. Sağ elinizle almanız gereken yayı, bastığınız tele sürterek ses çıkartmasını sağlayabilirsiniz. Bu enstrümanda yer alan girintili yanlıklar, yayı daha rahat kullanmanızı ve daha temiz ses almanızı sağlamaktadır.
  • Viyola: Viyola kemandan biraz daha büyük ölçülere sahiptir. Bu enstrüman 66 cm boyuta sahiptir. Gövdesinin uzunluğu 41 ile 44 cm arasında değişmektedir. Viyola, kemana göre daha bas ses elde etmenizi sağlar. Bu çalgı ile içli ve yanık ses elde etmek mümkündür.
  • Çello: Çellonun diğer adı viyolonseldir. Keman ve viyolaya göre çok büyüktür. Bu enstrüman 1,2 metre boyuta sahiptir. Çello çalacaksanız oturduğunuz yerde enstrümanı dik tutarak, bacaklarınız arasında sabitlemelisiniz. Daha sonra yayla tellere sürterek melodi çıkarılır.
  • Kontrbas: Bu ailenin en büyük üyesidir. Kontrbas 2 metre boya ve 60 cm genişliğe sahiptir. Boyu sebebiyle ayakta çalmanız gereken bir müzik aletidir. Yayla çalınmaktadır. Caz müzikte ise parmakla daha bas sesler çıkarılmaktadır.

Keman türlerinden her biri kendi alanında sevilen popüler enstrümanlardır. Bu enstrümanlar farklı müzik türlerinde de kullanılmaktadır. Her bir keman ailesi üyesinin müzikte yeri ayrıdır.

Büyük Kemanın İsmi Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Violin ailesinin en uzun müzik aleti kontrbastır. Çok büyük olduğu için müzisyen klasik parça çalarken  bu enstrümanı ayakta kullanmak zorundadır. Kontrbas bu yaylı grup içinde en kalın oktavlı sesleri çıkarmaktadır. Bu enstrümanın büyüklüğü, yanına çelloyu koysanızda çok net gözlemlenebilmektedir.

Kontrbasın iki farklı yay türü bulunmaktadır. Fransız ve Alman olmak üzere iki farklı modelden oluşmaktadır. Kontrbas çalmayı öğrenmek isteyen kişiler bu iki model arasındaki farkı bilmelidir. Fransız kontrbas çalınırken yay yukarıdan tutulmaktadır. Alman kontrbas çalınırken yay yan taraftan tutulmaktadır.

Bu müzik aleti dik tutularak yayla veya parmakla çalınabilir. Fakat müziğin tarzına bağlı olarak arşe kullanımına rastlanmaktadır. Kontrbasa yazılmış pek solo eser yoktur. Bu nedenle bu müzik aleti eşlik enstrümanıdır. Bu büyük keman, caz, country, blues, klasik gibi müzik türlerinde kullanılmaktadır.

Ayrıca eğer kaliteli bir keman eğitimi almak isterseniz mutlaka İzmir Keman Kursu sayfamızı ziyaret etmelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu