Blog

Gitar Bakımı 101: Gitar Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Gitar bakımı ve temizliği için uygun tekniklerin kullanılması bu müzik aletinin yüksek performansla çalınmasında önemli bir rol oynar. Düzenli olarak yapılması gereken bu işlem, sadece gitarın yeni ve parlak kalmasını sağlamakla kalmaz. Yapılan akort ayarının kalıcı olmasını da sağlar. Ayrıca tellerinin ömrünü uzatır ve donanımın kararmasını engeller. Ancak tüm bu olumlu etkileri elde edebilmek için belirli adımlar dahilinde doğru bir şekilde uygulanması şarttır.

Gitar Bakımı Nasıl Yapılır?

Gitar sahipleri tarafından gitar bakımı nasıl yapılır? sorusu üzerinde titizlikle durulması gereken bir konudur. Her ne kadar gitarların az bakım gerektirdiği gibi bir düşünce olsa da enstrümanın iyi durumda tutulması için periyodik temizlik yapılması şarttır. Gövdesini oluşturan ağaç ve klavye gibi iki temel bileşenden oluşan gitarlarda, diğer aksamlar ise akort telleridir. Ayrıca elektro gitar modellerinde ilave olarak elektronik aksamlar bulunurken her birinin ayrı ayrı temizlenmesi ve bakımın yapılması gerekir. Evde gitar bakımı yaparken izlenmesi gereken adımlar ve dikkat edilmesi gerekenler konusunda hassasiyet gösterilerek pratikçe bakımı yapılabilir.

Gitar Bakımı Neden Önemlidir?

Gitar bakımı, bir gitarı oluşturan tüm bileşenlerin temizlik ve bakım detaylarını içerirken oldukça önemlidir. Her ne kadar bütün gitar çalanlar tarafından temizlik ve bakım konusunun önemli olduğu bilinse de maalesef göz ardı edilen veya ertelenen konuların başında gelir. Çünkü bir gitarın bakım ve temizliğinin düzgün şekilde yapılmaması, düzgün saklanmaması, taşıma esnasında düzgün taşınmaması gibi koşullar bir gitarı bir süre sonra çalınamaz hale getirebilir. Hatta kötü sürprizler yaparak beklenen süreden daha erken sürede gitarın değiştirilmesini zorunlu hale bile getirebilir.

Bir gitar her ne kadar gövde, klavye ve teller gibi birkaç bileşenden oluşsa da performansı sağlayan bu aksamların senkronizasyonudur. Şayet bileşenlerden bir veya birkaçının bakımı gerektiği gibi yapılmazsa, bu senkronizasyon bozularak gitarın ahengi kaybolur. Bu da ayarın bir uzman tarafından yapılmasını zorunlu kılar. Hatta gitarın değiştirilmesine bile mecbur bırakabilir. Unutulmamalıdır ki; bir gitar nispeten ucuz dahi olsa düzgün ve periyodik bir şekilde temizlendiği ve bakımı yapıldığı sürece en iyi performansı sergiler. Aksine ne kadar pahalı olursa olsun düzgün bakılmayan bir gitardan çok fazla bir performans beklememek gerekir.

Gitar bakımının önemli olduğu diğer bir konuda gitarın değiştirilmek veya yenilenmek istendiğinde değerini koruyarak satılabilmesidir. Çeşitli nedenlerden dolayı gitarını değiştirmek veya bir farklı modele geçmek isteyen biri elindeki gitarı satmak istediğinde, şayet iyi bakımı yapılmış ve korunmuş ise değerinde bir alıcı bulabilir. Aksi takdirde çizilmiş, paslanmış ve eskimiş görünen bir gitar alıcı bulmaz veya değerinin çok altında bir alıcı bulur. Bu anlamda da gitar bakımının gereken şekilde ve zamanında yapılması ayrıca önemlidir. Peki, gitar nasıl temizlenir? Gelin birlikte bakım ve temizleme işlemlerine adım adım bakalım.

Gitar Bakımı 101

Gitar bakımı 101; metal ve ağacın kombinasyonu olan bu müzik aletinin rahat çalınmasını ve dolayısıyla istenen performansın alınması sağlar. Ayrıca yüksek bir performans sergileyen gitar, çalana da dinleyicilerine de daha fazla zevk verir. Bu yüzden yapılan ayarın kalıcılığı ve istenen gitar tonunun korunması açısından gitar bakımı üzerinde titizlikle durulmalıdır.

A-   Gitar Gövdesinin Bakımı ve Temizliği

Gitarın gövdesinin bakımı ve temizliği iki adımdan oluşurken bu aşamalar temizleme ve cilalamadır. Gövde temizliğinin klavye dahil detaylı olarak yapılabilmesi için özellikle tellerin değişim zamanı ideal bir zamanlamadır. Yapılacak temizlik ve bakım işleminde kesinlikle temizlik aşamasında sert bez ve petrol bazlı temizlik ürünleri kullanılmamalıdır. Aksi takdirde silinen aksamlarda kalıcı hasarlar oluşabilir.

Gitar gövde bakım ve temizliğinde, işlem basamakları ve dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Öncelikle gitarın temizliği ve cilalaması için uygun malzemeler seçilmelidir. Kesinlikle petrol bazlı ürünler kullanılmamalıdır.
  • Gitar gövdesi, temizleyici ürün sürülen yumuşak bezle nazikçe silinmelidir. Toz, parmak izi ve kirin çıktığı emin olana kadar işlem yenilenmelidir.
  • Silinen gitar yüzeyi leke kalmayacak şekilde kurulanmalıdır.
  • Gitarda bulunan olası çiziklerin kaybolması ve parlaklık için seçilen cilalama malzemesi ile farklı bir bezle yardımı ile gitar gövdesi cilalanmalıdır. Böylelikle ağaç gövdenin parlaklığı sağlanırken, aynı zamanda olası çiziklere karşıda güçlendirilmiş olur.

B-   Gitar Klavyesinin Bakımı ve Temizliği

Gitar klavyesinin bakım ve temizliği yapılırken gövdesine göre daha detaylı bilgi sahibi olunması önemli bir kriterdir. Yeni başlayanlar için başlangıçta zorlu olabilecek bu temizlik ve bakım işlemi zamanla tecrübe kazanılabilecek bir işlemdir. Ancak ilk etapta bilen birinden yardım almak her zaman yarar vardır. Gitar klavye ve köprünün temizlenmesinde ise tam olarak erişilebilirlik için tellerin değişim zamanının seçilmesi ise ideal bir zamanlamadır.

Gitar klavyesinin bakımı ve temizliğinde takip edilmesi gereken işlem basamakları ve dikkat edilmesi şu şekilde sıralanabilir:

  • Gitarın klavyesinin bakım ve temizliği için uygun ürünler seçilmelidir. Gül ağacı veya abanoz ağacından yapılmış klavyeler için en ekonomik ve en çok tercih edilen limon yağıdır.
  • Bilen bir kişiden yardım alınmalı, şayet ulaşılabilecek böyle biri yoksa video ve makale gibi kaynaklardan bilgi edinilmelidir.
  • Klavye temizliğine başlamadan önce teller sökülmelidir.
  • Kulak temizleme veya pamuk parçası üzerine damlatılan limon yağı, klavyeye iyice yedirilecek şekilde sürülmelidir.
  • Her tel değişimi sırasında yapılması gereken bu işlem periyodik olarak uygulandığında 3 ayda bir yeterli olabilirken uzun süre kullanılmayan gitarlarda ilk seferde birkaç kez tekrarlanması gerekebilir.

C-   Gitar Teli Bakımı

Gitar tellerinin bakımının yapılması ve değiştirilmesi alınacak olan performansta ayrıca önem arz eden bir konudur. Çünkü gitar telleri parmak yağlarına, ölü deri hücrelerine ve kirlere yoğun olarak maruz kalan bir alandır. Temizliği yapılmadığı takdirde ise bu deri kalıntıları, yağ ve kirler birikerek gitar klavyesine geçebilir. Bu yüzden gitar tellerinin düzenli olarak bakımının yapılması ve değiştirilmesi gerekir. Bunun yanında gitar çalmaya başlamadan önce ellerin hijyeninin sağlanması ve kuru olması da, iki bakım arasındaki zamanı uzatır.

Gitar telleri bakımında takip edilmesi gereken basamaklar ve dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Gitar telleri, her kullanım sonrası yumuşak bir bez yardımı ile temizlenmelidir. Temizlik yapılacak olan bezin pamukçuk bırakmayacak bir bez olmasına dikkat edilmelidir.
  • Gitar tellerinden biri arada kalacak şekilde bez veya kağıt havlu katlanarak tel silinmelidir. Bir baskı uygulayarak yapılması gereken bu işlemde, tel boydan boya tamamı silinmelidir.
  • Telin temizliği yeterli görülmüyorsa işlem istenen sonuç alınana kadar tekrarlanmalıdır.
  • İşlem esnasında tellerin deforme olmasına neden olacak güçlü pas sökücüler kullanılmamalıdır.
  • Bakım ile istenen performans sağlanamıyorsa tel değişikliği yapılmalıdır.
  • Her üç ayda bir tel değişikliği yapılmalı ve bu sürenin kesinlikle beş ayı geçmemesine özen gösterilmelidir.

Gitarda bulunan kapak vidaları ve bağlantılar gibi metal aksamları temizlerken ise kulak temizleme çubuğu kullanılabilir. Böylelikle ulaşılması zor olan kısımlarında temizliği sağlıklı bir şekilde yapılmış olur.

Klasik Gitar Bakımı Nasıl Yapılır? Püf Noktaları

Klasik gitar bakımı yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunur. Yapılacak olan klasik gitar bakımında bunlara dikkat edilmesi gitarın performansını artırırken olası hasarında önüne geçer. Mesela gereğinden fazla yapılan temizlik, gitar ağacının çatlamasına neden olabilirken bu çatlak gitar yüzeyine kadar ilerleyebilir.

Klasik gitar bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken püf noktalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Öncelikle klasik gitarın malzemesine göre uygun olan temizlik ürünleri seçilmelidir.
  • Teller söküldükten sonra klavye malzemesine uygun bir temizlik ürünü ve yumuşak bezle klavye silinmelidir. Şayet teller sökülmeyecekse tellerin altından temizlik yapılmalıdır.
  • Telleri sökülen klasik gitarın köprüsü kulak temizleme çubuğuna dökülen limon yağı gibi uygun ürünlerle temizlenmelidir. Gerektiğinde yapılan bu temizlik işlemi 2 tur yinelenmelidir.
  • Gövdenin temizliği, nemli ve pamuklu olmayan bir bezle yapılmalıdır ve ardından uygun malzeme ile cilalanmalıdır.
  • Klavye kurulandıktan sonra tekrar teller geçirilmelidir.
  • Telleri takılan gitarın akor işlemi yapılmalıdır.
  • Teller takıldıktan sonra son defa parmak izlerini kaybetmek için ikinci kez cila atılmalıdır.
  • Yapılacak temizlik ve bakım işlemi en az her üç ayda bir yinelenmelidir.

Elektro Gitar Bakımı Nasıl Yapılır? Püf Noktaları

Elektro gitar çalanların üzerinde durması ve titizlik göstermesi gereken konuların başında elektro gitar bakımı nasıl yapılır? gelmektedir. Çünkü klasik gitara göre daha fazla detay ve aksam içeren bu gitarlarda zaman, performansını düşürebilen daha etkili bir faktördür.Yapılacak olan temizlik ve bakım işleminin bir kısmı günlük bakımı içerirken bir kısmı da tel değişimi esnasında yapılacak olan rutin temizlik şeklindedir.

Elektro gitar bakımı  yapılırken dikkat edilmesi gereken püf noktalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Elektro gitarın kısa sürede kirlenmemesi ve yapılacak olan temizliğin daha kolay yapılabilmesi için gitarı kullanmadan önce ellerin temiz ve kuru olduğundan emin olunmalıdır.
  • Aynı şekilde gitar her kullanıldıktan sonra temizlenerek kaldırılmalıdır. Elektro gitar tellerinin her kullanımdan sonra, hiçbir temizlik malzemesi kullanılmadan bile kuru bezle silinmesi ömrünü % 50 civarı uzatmaktadır. Çünkü parmaktan geçen yağ ve kirler oksitlenme yaparak tellerin paslanmasına ve daha kısa zamanda değiştirilmesine neden olur.
  • Şayet kararan gitar telleri varsa değiştirilmeli veya uygun bir pas çözücü ile önerilen şekilde bir defaya mahsus olmak kaydı ile temizlenmelidir.
  • Yapılacak olarak rutin temizlik ve bakımın kullanım sıklığına ve mevsim geçişlerine uygun olarak yapılmasına özen gösterilmelidir. Çünkü elektro gitarın temizlik ve bakımının periyodik olarak yapılmaması gitar fretlerinin çizilmesine neden olabilir.
  • Elektro gitar telleri çıkarıldıktan sonra klavye temizliğinin yapılması gerekirken klavye yapısına uygun bir temizlik ürünü seçilerek bu temizlik yapılmalıdır. Mesela abanoz ve gül ağacı klavyeli gitarlarda limon yağı kullanılabilir.
  • Teller çıkarıldıktan ve klavye temizliği yapıldıktan sonra gövdenin temizliğinin yapılması gerekirken nemli ve pamukçuk bırakmayan bir bezle bu temizliğin yapılması önerilir.
  • Tüm temizlik işlemi tamamlandıktan sonra uygun bir cila malzemesi kullanılarak gövde cilalanmalıdır. Böylelikle küçük çizikler kaybolurken, olası çiziklere karşıda gitar korunmuş olur.
  • Teller tekrar yerine takıldıktan sonra parmak izlerini silmek adına son olarak ikinci kez cila işlemi yapılabilir.
  • Telleri taktıktan sonra dijital tüner yada telefona yüklenebilecek akort programları ile akor yapılmalıdır.
  • Elektro gitar temizlik ve bakımının ortalama olarak her üç ayda bir yapılmasına özen gösterilmelidir.

Sık Sorulan Sorular

Gitar Islak Mendille Silinir Mi?

Gitar temizliği yapılırken ıslak mendil kullanılması tavsiye edilen bir durum değildir. Çünkü içeriğinde bulunan bazı temizleyici ve arındırıcı kimyasal maddeler, gitarın hassas aksamlarına zarar vererek geri dönüşü olmayan hasara neden olabilir. Bu yüzden gitar temizliği yaparken şayet gitar temizliğinde kullanılabilecek bir temizlik ürünü yoksa, nemli ve yumuşak bir bezle silinmesi daha sağlıklı bir yaklaşımdır.

Gitar Cilalanır Mı?

Gitar yapılacak olan temizlik işleminden sonra cilalanabilirken yapılacak cilalama işlemi oldukça faydalıdır. Çünkü cilalanan gitar olası çiziklere karşı daha korunaklı hale gelirken kirlenmesi de gecikir. Ancak cila malzemesi seçerken gitara uygun olan bir cila malzemesinin seçilmesi önemlidir.

Gitar Nasıl Saklanmalı?

Gitarın kullanılmadığı dönemlerde uygun koşullar içinde saklanması ömrünü uzatan faktörler arasındadır. Gitarı kaldırmadan önce, öncelikle silinerek temizliği yapılmalı ve kurulanmalıdır. Kendi kılıfı içerinde ve kullanılmayan bir duvarda asılı olarak saklanabilirken sıcaklık farkı olmayan bir ortamda saklanması gerekir. Direk güneş görmeyen ve nemli olmayan bir alanda saklanması da ayrıca önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu