Keman Çalmaya Başlamadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Bir müzik aleti çalarken beynin neredeyse her noktası aynı anda çalışır. Dile getirilemeyecek duygular çalınan müzik aleti ile dışa vurulur. Zevkler ve beğeniler doğrultusunda en çok çalınan müzik aletlerinden bir tanesi de kemandır. Tıpkı diğer müzik aletlerinde olduğu gibi keman çalabilmek insanı stresten ve sorunlardan uzaklaştırır. Sevilen şarkıların kemanla çalınabilmesinin verdiği haz ise paha biçilemezdir. Müzik tutkunu olup bir müzik aleti çalmak isteyen ve kemanda karar kılan kişiler, hem kemanların yapısı hem de keman kursları ile ilgili detaylı bir araştırma sürecine girerler. Yüzde Yüz Sanat olarak bu hafta hazırladığımız blog yazısı da bu kişilere hitap ediyor. Kemana başlamadan önce bilinmesi gerekenler ile ilgili ve merak ettiklerinizi bu blog yazımızda bulabilirsiniz.
Kemanı Yakından Tanıyalım
İçindekiler
Keman çalmak isteyenler için her şeyden önce keman ile ilgili genel bilgileri vermekte fayda var. Yazımızın bu bölümünde kemanın tarihçesi, yapısı ve Türk müziğindeki yeri gibi detaylara ulaşabilirsiniz. Soru-cevap şeklinde ilerlememiz, merak ettiğiniz bilgilere daha hızlı erişebilmeniz adına faydalı olacaktır.
Keman Hangi Ülkeye Aittir?
Keman ile ilgili en çok merak edilen konulardan bir tanesi kemanın tarihçesi ve tarihsel gelişimidir. Bu doğrultuda ‘Keman hangi kültüre aittir?’ gibi birçok soru sorulmaktadır. Öncelikle kemanın ilk kez nerede üretildiği konusunda kesin bir bilginin olmadığını söylemeliyiz. Kemanın ilk nerede bulunduğuna dair birçok görüş bulunmaktadır. Bununla birlikte ortaçağ döneminde İngiltere’de Fiddle, Almanya’da Fiedel, İtalya’da Lira da Braci ve Fransa’da Viel adlarıyla kullanılan yaylı çalgıların kemanın atası olduğu kabul edilmektedir. Tarihçi Lavignac’ın ileri sürdüğü görüşe göre keman, Oğuz Türklerinin kullandığı kemençeden gelmektedir. Kimi tarihçilere göre ise keman Arap yarımadasında sıklıkla kullanılan Rebab adlı çalgıdan geliştirilmiştir. Kemanın son şeklini alması 16. ve 17. yüzyıllarda yaşayan Paolo Maggini , Giuseppe Guarneru , Antonio Stradivarius gibi keman yapım ustaları tarafından sağlanmıştır. Dolayısıyla ‘Keman hangi ülkenin çalgısıdır?’ gibi sorulara verilebilecek net bir yanıt bulunmamaktadır. Günümüzde keman dünyanın farklı yerlerinde, farklı kültürlere ve müzik türlerine entegre bir şekilde çalınmaya devam etmektedir.
Türk Müziği Kemanı ile Batı Müziği Kemanı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Türk müziği kemanı ile batı müziği kemanı her ne kadar aynı gibi gözükse de, birbirleri arasında belli başlı farklar bulunmaktadır. Türk müziği kemanı ile batı müziği kemanı arasındaki en büyük farklardan bir tanesi akortların yapısıdır. Türk müziği kemanında akort kalından inceye doğru yapılır. Klasik batı müziği kemanında ise akort sol-re-la-mi olarak yapılmaktadır. Türk sanat müziği kemanında koma adı verilen çeyrek sesler bulunmaktayken; klasik batı müziği kemanında ise yarım veya tam sesler bulunmaktadır. Öte yandan Türk sanat müziği kemanında yay daha hafif tercih edilirken; klasik batı müziği kemanında yay daha ağır tercih edilir.
Keman Parçalarının İsimleri Nelerdir?
Her müzik aletinde olduğu gibi kemanda da birçok parça bulunmakta ve bunlar farklı adlarla nitelendirilmektedir. Kemana merak salan kişilerin bu doğrultuda sordukları sorulardan bir tanesi de ‘Kemanın parçaları nelerdir?’ sorusudur. Kemanın toplamda temel olarak 7 parçadan meydana geldiğini söyleyebiliriz. Keman parçalarının adlarını ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Ön kapak/göğüs
- Arka kapak/sırt
- Salyangoz, burgular, klavye, perdelik, sap
- Yanlık
- Arşe, teller
- Çenelik
- Kemanın kuyruğu, eşik, can direği
Keman Aksesuarları Nelerdir?
Kemanın birçok aksesuarı bulunmaktadır. Başlıca keman aksesuarları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Keman yayı
- Yay çekme aparatı
- Keman kutusu
- Keman standı
- Keman köprüsü
- Keman akort kulağı
- Keman kuyruk bağlama butonu
- Keman yastığı
- Keman arşesi
En İyi Keman Hangi Ağaçtan Yapılır?
Kemanın yapımında kullanılan ağaçlar çok çeşitlidir. Bunlar arasında akçaağaç, ladin, abanoz, köknar gibi ağaç türleridir. Bununla birlikte kemanlar tek bir ağaçtan yapılmaz. Alt kapak, yanlıklar ve sap farklı ağaç türünden, üst kapak farklı bir ağaç türünden yapılabilmektedir. Genelde kaliteli kemanlarda alt kapak, yanlık ve sap kısımları akçaağaçtan; üst kapak ladin ya da köknardan; burgular, çenelik ve klavye ladin ağacından yapılmaktadır. Ancak bunların fiyatları, fabrikasyon olan kemanlara kıyasla daha pahalı olur.
Keman Yayları Neyden Yapılır?
Keman yayları 1750 yılına kadar koyun bağırsağından üretilmiştir. Günümüzde ise keman yayı yapımı bağırsak, naylon ve çelik karışımından yapılmaktadır.
Kaç Çeşit Keman Vardır?
Kemana başlamak isteyenlerin sıklıkla sorduğu sorulardan bir tanesi de ‘Keman çeşitleri nelerdir?’ sorusudur. Keman çeşitleri boyutlarına, yapımına ve yapısına göre 3 farklı ana grupta sınıflandırılabilir.
Boyutlarına Göre Keman Çeşitleri
- 1/8 Keman= (4-6 Yaş Aralığı) – Çeyreğin Çeyreği
- 1/4 Keman= (6-8 Yaş Aralığı) – Çeyrek
- 2/4 Keman= (8-10 Yaş Aralığı) – Yarım
- 3/4 Keman= (10-13 Yaş Aralığı) – 3 Çeyrek
- 4/4 Keman= (13+ Yaş Grubu) – Tam
Yapımına Göre Keman Çeşitleri
- El yapımı kemanlar
- Fabrikasyon kemanlar
Yapısına Göre Keman Çeşitleri
- Klasik kemanlar
- Elektro kemanlar
Kemanda Kaç Tel Vardır?
Kemanda, her biri ayrı perdeden ses veren toplamda 4 adet tel bulunmaktadır. Tellerin bir ucu gövdenin alt kısmında yer alan tek takacağına; diğer ucu ise sapın baş kısmındaki burgulara takılmaktadır. Kemanın tellerinden üç tanesi sargılı, bir tanesi sargısız olma özelliğine sahiptir. Sargısız olan tel kemanın en ince teli olarak bilinmektedir.
Kemanda Kaç Nota Vardır?
Kemanın ‘Mi’ telinde ilk parmak fa, ikinci parmak sol# notasını ve üçüncü parmak da la notasıdır. ‘La’ telinde birinci parmak si notasını, ikinci parmak do# notasını ve üçüncü parmak da re notasını meydana getirir. ‘Re’ telinde birinci parmak kalın mi notasını, ikinci parmak kalın fa# notasını ve üçüncü parmak ise sol notasını meydana getirmektedir. ‘Sol’ telinde ise birinci parmak kalın la notasını, ikinci parmak kalın si notasını ve üçüncü parmak da kalın do notasını oluşturmaktadır.
Keman Çalmak İsteyenlerin Merak Ettiği Sorular
Kemanın tarihçesi, yapısı ve Türk müziğindeki yeri gibi detaylara yer vermemizin ardından, keman çalmak isteyenlerin sıklıkla sorduğu sorulara geçebiliriz.
Keman Çalmak Zor mu?
Keman çalmanın zorluğu dillerden düşmeyen bir efsane gibidir. Aslında keman perdesiz bir müzik aleti olarak incelendiğinde, çalım açısından diğer müzik aletlerine göre daha zor gözükse de doğru bir metot ve eğitmenle ilerlendiğinde, biraz da günlük pratiğe vakit ayrılmasıyla birlikte süreç oldukça kolay bir hal almaktadır. Eğer ki günlük keman egzersizlere yaklaşık 30 dakika ile 1 saat arasında değişen bir vakit ayırabilirseniz ve eğitmenlerinin sizin için hazırladığı programdaki aşamaları dikkatli şekilde uygularsanız hem eğlenceli hem de hızlı bir şekilde keman çalmayı öğrenebilirsiniz
Yeni Başlayanlar Hangi Kemanı Satın Almalıdır?
Yeni başlayanlar fabrikasyon keman türlerini tercih edebilirler. Fabrikasyon keman türlerinden görece ucuz olanlarla keman çalmaya başlayabilirler.
Keman Çalmaya Kaç Yaşında Başlanabilir?
Keman çalmaya istenilen yaşta başlanabilmektedir. Ancak yaşı küçük olan katılımcıların fiziksel olarak bir problem yaşamaması açısından bedensel gelişimleri mutlaka kontrol edilmeli ve kontrolsüz şekilde derslere başlanılmamalıdır. Keman için ortalama yeterlilik yaşı 6+ olsa da mutlaka eğitmen kontrolünde bir deneme dersi yapılması faydalı olacaktır.
Ayrıca yetişkinlerin gelişim açısından bir sorunu bulunmamasından dolayı ister 70, ister 20 yaşında keman eğitimi almaya başlanabilir. Unutmayın keman öğrenmek için ihtiyacınız olan şey yaş değil, çalışma ve istektir. Gerçekten keman öğrenmeyi istiyorsanız, sistematik çalışarak ve motivasyonunuzu koruyarak en kısa sürede keman çalmaya başlayabilirsiniz.
Keman Çalabilmek İçin Müzik Kulağı Şart mı?
Müzik kulağının olması, bir müzik aleti çalmanız konusunda size bir avantaj sağlayacaktır. Ancak bu durum bir zorunluluk değil, sadece artı bir değerdir. Keman çalmanın öncelikli şartı yetenek değil, çalışmadır. Yani müzik kulağınız olmasa bile profesyonel bir eğitmenden destek alarak, eksiklerinizin üzerine gider ve çözüm odaklı bir ilerleyiş izlerseniz, siz de keman çalabilirsiniz.
Keman Çalmanın Faydaları Nelerdir?
Keman çalmanın birçok faydası bulunmaktadır. Keman çalmanın başlıca faydalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Hem yatay hem de dikey olarak kullanılan bir enstrüman olmasından dolayı beynin bir çok fonksiyonunu aynı anda çalıştırmaktadır.
- Beyindeki nöronlar arasında bağlantıları kuvvetlendirdiğinden dolayı, hafızanın kuvvetlenmesine katkı sağlar.
- Müzik terapistleri hastaların psikolojik durumunda iyileşme sağlamak adına bol bol kemanla seslendirilmiş eserleri dinletmekte ve bu durum kişilerde rehabilitasyonda etkisi yaratmaktadır.
- Keman klasik müzikten caz müziğe, Türk müziğinden rock müziğe kadar birçok alanda en çok tercih edilen müzik aletlerinden bir tanesidir. Bu yüzden birçok alanda farklı müzisyenlerle çalışma imkanı bulabilir ve her kültürün müziklerini icra edebilirsiniz.
- Keman tutarken sol, yayı kullanmak içinde sağ el çok aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Dolayısıyla keman çalmak aynı zamanda el-kol kaslarının ciddi anlamda kuvvetlenmesini sağlayıp, bedensel gelişime katkı sağlamaktadır.
Keman Çalmak Kanser Yapar mı?
Keman çalmak kanser yapmaz. Keman çalmak ile kanser olmak arasında herhangi bir korelasyon bulunmamaktadır.
Keman Hangi Elle Tutulur? Solaklar Keman Çalamaz mı?
Keman çalmadaki ilk önemli adımlardan bir tanesi kemanın doğru tutulmasıdır. Keman sol omuzda yere paralel olarak şekilde tutulur. Bununla birlikte solak olmak keman çalmak için herhangi bir engel ya da sorun teşkil etmemektedir. Solaklar kemanı sağ omuzlarına koyarak çalarlar. Tel düzeni de buna göre değiştirilir. Öte yandan solaklar için üretilen özel çenelikler de bulunmaktadır.
Keman Nasıl Tutulur?
Kemanın nasıl tutulacağı sizlere keman kursunda detaylı olarak öğretilecektir. Ancak merak edenler için keman tutuş şeklini maddeler halinde özetleyebiliriz:
- Keman yastığını omuz üzerine oturtulur.
- Kemanı çene ile omuz arasına sıkıştırılır.
- Kemanı elinize doğru yerleştirilir.
- Baş parmak ile keman desteklenir.
- Parmak uçları tellere dik olacak şekilde tutulur.
Keman Çalmak İçin Parmaklar Uzun mu Olmalı?
Keman çalmak için parmakların uzun olması keman çalınmasını kolaylaştırmakla birlikte; parmakları kısa olan kişiler, keman çalamaz diye bir kaide bulunmamaktadır. Parmak uzunluğuna bakılmaksızın eğitmenler tarafından verilen parmak egzersizleri zaten zamanla parmaklarınızı açacak ve keman çalmaya daha elverişli hale getirecektir.
Keman Çalarken Parmaklar Nasıl Basılır?
Öncelikle kemanda parmak yerlerini doğru bir şekilde oturtmak ve temiz sesler çıkarabilmek için düzenli olarak parmak egzersizleri yapılması gerektiğinin altını çizmeliyiz. Eğitmenler eşliğinde ve evde çalışırken yapacağınız parmak egzersizleri, hem parmaklarınızı açmanıza hem de parmaklarınızı doğru bir şekilde kullanmanıza yardımcı olacaktır. Nitekim kemanda parmakların doğru yerde olması ve aralıkların ezberlenmesi gerekmektedir. Kemanda parmakların pozisyonu ne kadar anlatılırsa anlatılsın, bol bol parmak egzersizi yapmadan gelişme kaydedilemez. Öte yandan keman derslerinde de gösterileceği üzere, parmaklarınızı keman tellerine dik olarak basmanız gerekmektedir.
Keman Bakımı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Keman ile ilgili genel bilgiler vermemizin ardından keman bakımı hakkında sıklıkla merak edilen konulara da değinebiliriz. Nitekim kemana başlamak isteyenlerin merak ettikleri noktalardan bazıları da keman bakımının zor olup olmadığı, keman bakımının masrafının ne kadar olduğu ile ilgili konulardır.
Keman Bakımı Nasıl Yapılır?
Her müzik aletinde olduğu gibi keman için de düzenli olarak bakım ve temizlik yapılmalıdır. Keman temizliğine hafif nemli bir bez ile keman gövdesini nazikçe silerek başlanabilir. Kemanın gövdesindeki cilaya zarar vermemek adına yüzey temizlenirken alkol ve benzeri aşındırıcı sıvılardan kaçınılmalıdır. Keman temizliği için bir diğer nokta arşe temizliğidir. Keman yayının temizlenmesi için topuk vidası gevşetilmelidir. Yaydaki reçine birikimlerini silmek için düzenli olarak yaydaki reçine artıkları mikrofiber bir bezle nazikle temizlenmelidir. Temizliğin ardından yaydaki kılların kesinlikle nemli ya da ıslak kalmaması gerekmektedir. Öte yandan belirli aralıklarla keman gövdesi sünger yardımı ile cilalanmalıdır. Doğal carnauba cilası bunun için en çok tercih edilen cilalardan bir tanesidir. Cila sayesinde keman gövdesindeki boya ve verniğin ömrü uzatılmış olur. Ek olarak keman tellerinin de ömürlerinin uzaması için düzenli olarak temizlenmeleri gerekmektedir. Nitekim tellerin üzerinde zamanla reçine parçacıkları birikmektedir. Bunlar alkolsüz mendil ya da bez yardımı ile kolaylıkla temizlenebilir.
Keman Teli Ne Zaman Değişir?
Keman tellerinin ortalama olarak 3-4 ayda bir değiştirilmesi gerekmektedir. Yeni alacağınız keman telleri hem döviz kuruna göre hem de ürünün kalitesine göre değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte bütçenize uygun keman telleri bulmakta zorlanmayacaksınızdır.
Keman Teli Koparsa Ne Olur?
Havadaki ani ısı değişimleri, tellerin normal ömründen daha uzun süre kullanılması, akort yapılırken kulakların çok hızlı çevrilmesi gibi birçok faktöre bağlı olarak keman telleri kopabilmektedir. Bunun için yeni keman telleri temin etmeniz gerekmektedir. Öncelikle tel kalıntıları ayıklanır. Ardından yeni alınan tellerin ucu sıralı bir şekilde yuvalarına sokulur. Tellerin gerginliğini dengelemek adına burgular çevrilir. Tellerin üst eşikten köprü yardımı ile birlikte fikslere kadar götürülmesinin ardından, keman telinin kopmasının ardından yapmanız gerekenler tamamlanmış olur.
Keman Hangi Anahtara Göre Çalınır?
Keman, müzikte sol anahtarına göre çalınmaktadır.
Kemana Yastık Nasıl Takılır?
Kemana yastık takılması işlemi, son derece hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilir. Bunun için takip edilmesi gereken adımlar aşağıdaki gibi özetlenebilir:
- Keman yastığının üzerinde bulunan vidalar çıkartılır.
- Deliklerin aşağı ya da yukarı doğru kaydırılması suretiyle, yastığın boyu ayarlanır.
- Son olarak keman yastığının kalın tarafı çenelik hızasına denk gelecek şekilde kemanın arkasına takılır.
Keman Yayına Nasıl Reçine Sürülür? Zararlı mıdır?
Keman yayı, keman tellerine değdirildiğinde ses çıkması için keman yayına reçine sürülmesi gerekmektedir. Bununla birlikte keman yayına reçine sürme işlemi son derece hızlı ve basit bir şekilde gerçekleştirilebilir. Nitekim bu işlem yalnızca birkaç saniye almaktadır. Reçine keman yayına ilk kez sürülüyorsa, reçine tozuna ulaşılabilmesi adına üst kısım zımparalanır. Zımparalama işleminin ardından reçine açılır ve yayın sıkılığı orta seviyeye getirilir. Ardından reçine yay üzerinde gezdirilir. Reçinenin keman yayına iyice yedirilmesinin ardından işlem tamamlanmış olur. Keman yayına reçine sürülmesi zararlı değildir. Nitekim daha önce de belirttiğimiz gibi keman yayına reçine sürülmesi, keman sesinin daha gür ve net çıkmasına yardımcı olmaktadır.
Kemana Yeni Başlayacak Olanların Sıkça Sorduğu Sorular
Blog yazımızın son kısmında kemana yeni başlayacak olanların meraklarını giderecek belli başlı sorulara yanıt vereceğiz. Kemana yeni başlayacakların sıklıkla sorduğu sorular ve yanıtları, aşağıdaki gibi sıralanabilir.
2. El Keman Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Birçok kişi kemana başlamadan önce, uzun süre keman çalma tutkusunun devam edip etmeyeceğinden emin olmayabilir ve bu yüzden de sıfır keman satın almak istemeyebilir. Bu kişiler için en uygun seçeneklerden bir tanesi 2. el keman satın almaktır. 2. el keman satın alırken dikkat etmeniz gereken belli başlı hususlar vardır. Yüzde Yüz Sanat’ta size bu konuda daha detaylı bilgiler verilecektir. Ancak yine de bu sorunun yanıtını merak edenler için, 2. el keman satın alırken dikkat edilmesi gereken belli başlı hususları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
- Kemanların farklı boyutları vardır. Size uygun boyutta bir kemanı seçtiğinizden emin olmalısınız.
- Satın almayı düşündüğünüz 2. el kemanın ilk kullanıcısı tarafından düzgün bir şekilde kullanıldığına emin olmalısınız.
- 2. el keman satın almak isteyenlerin çoğunun buluştuğu ortak payda, 2. el kemanların daha ucuz olmasıdır. Bu yüzden 2. el keman satın alırken fabrikasyon keman türleri arasından seçim yapmanız daha mantıklı olabilir.
- Satın aldığınız kemanın yapıldığı ağaçların kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Nitekim kurumuş ağaçlardan olan kemanların sesi daha iyi çıkmaktadır.
Keman ve Viyola Arasındaki Fark Nedir?
Keman ve viyola yaylı çalgılar kategorisinde yer almaktadır. Bununla birlikte her ikisi arasında hem görüntü hem de fonksiyonel olarak belli başlı farklılıklar bulunmaktadır. Viyola kemana kıyasla daha uzun ve geniş bir görüntüye sahiptir. Viyolada çıkan sesler, kemanda çıkan seslere kıyasla daha yumuşaktır ve daha dip seslere sahiptir. Nitekim kemanda çıkan sesler, viyolada çıkan seslere kıyasla daha keskin olur. Her ikisinin de nota düzeni birbirinden farklı olmaktadır. Keman ve viyola arasındaki belirgin farklardan bir tanesi de yayları ile ilgilidir. Keman yayının frog kısmı 90 derece keskin hatlara sahipken; viyola yayının frog kısmı 90 derece kıvrımlı hatlara sahiptir.
Keman Nasıl Akort Edilir?
Tıpkı diğer birçok konuda olduğu gibi, keman akordunun nasıl yapılacağı konusu da keman derslerinde vakti geldiğinde sizlere detaylı olarak öğretilecektir. Bununla birlikte keman akordunun nasıl yapıldığını merak edenler için, keman akort edilirken birçok yolun kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Kemanı akort etmek için kullanabileceğiniz yöntemlerden bir tanesi tuner yardımı almaktır. Ancak kemanı tuner (akort aleti) ile akord edebilmeniz için, notaların harflerini bilmeniz gerekmektedir. Keman akort etmek için diğer müzik aletlerinden de yararlanılabilmektedir. Diğer müzik aletlerindeki notalara sırasıyla basarak keman telleri akord edilebilir. Ancak bunun için müzik kulağınızı epey geliştirmiş olmanız gerekmektedir.
Kemanda Notaların Yerleri Nelerdir?
Keman notalarının yerlerini daha iyi kavrayabilmeniz açısından, görsel kullanmak daha faydalı olacaktır. Kemanda nota yerlerini aşağıda yer alan görselde bulabilirsiniz.
Nota Bilmeden Keman Çalmak Mümkün mü?
İyi keman çalabilmek için notaları bilmeniz gerekmektedir. Zaten, keman eğitiminin doğası gereği notaları ezberlememeniz imkansızdır. Nitekim egzersizlerinizi notalara bakarak yapacağınızdan dolayı, istemeseniz de notaları ezberlersiniz. Sonuç olarak keman notalarını öğrenmelisiniz. Nitekim iyi keman çalmak istiyorum diyorsanız belli bir noktadan sonra nota bilgisine derinlemesine ihtiyaç duyacaksınızdır.
Komşuları Rahatsız Etmeden Evde Nasıl Keman Çalışılır?
Keman kursuna başlamak isteyenlerin en çok merak ettikleri sorulardan bir tanesi de budur. Nitekim kemanda kendinizi geliştirmek istiyorsanız, kurs dışında da bol bol pratik yapmanız gerekecek. Ancak bu konuda endişelenmenize gerek yok. Komşulara rahatsızlık vermeden evde keman çalmak için birçok yol bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi keman susturucu aparatıdır. Keman susturucu aparatları sayesinde, saat fark etmeksizin evinizde rahat rahat keman çalabilirsiniz. Keman susturucu aparatları keman sesini minimize ederek çevreye rahatsızlık vermemenizi sağlar. Bununla birlikte keman susturucu aparatlarının kemanınıza zarar vermeyeceğinizden emin olabilirsiniz. Ancak keman susturucu aparatlarını takıp çıkarırken dikkatli ve titiz olmalısınız.
Kemanla Çalınabilecek Basit Şarkıları Nelerdir?
Her müzik enstrümanına başlarken, favori şarkılarımızı çalmak zaman alsa da, en azından aşina olduğumuz belli başlı şarkıları bir an önce çalmaya başlamak isteriz. İlk aşamada belli başlı egzersizlerle keman kurslarına başlanır. Sonra yavaştan belli başlı kolay şarkıların parça parça öğrenilmesine ve çalınmasına başlanır. Kemanla çalınabilecek kolay şarkılar arasında ise Cripple Creek, Twinkle Twinkle Little Star, Go Tell Aunt Rhody, Ode to Joy, Amazing Grace, Silent Night gibi birçok parçayı sayabiliriz.
Keman Almadan Kursa Kayıt Olsam Kendimi Geliştirebilir miyim?
Keman tutkumun uzun süreceğinden emin olmak istiyorum ve bu yüzden ilk aşamada keman satın almak istemiyorum diyorsanız, çözümü var. Bir süre Yüzde Yüz Sanat’ın size vereceği keman ile kurslara katılabilir, etüt sınıflarımızda ders saatleri dışında boş vakitlerinizde kemanla pratik yapabilirsiniz. Bu şekilde belli bir süre ilerleme kaydetmeniz mümkündür. Bununla birlikte uzun vadede düşündüğümüzde ilerleyen zamanlarda evde de çalışmak için keman almanız daha iyi olacaktır.
İzmir keman kursu arayışında olanların yanında olan Yüzde Yüz Sanat olarak hazırladığımız blog yazısının sonuna geldik. Yazı boyunca keman çalmaya başlamadan önce bilinmesi gerekenler ile ilgili tüm detayları ele almaya gayret ettik. Konu ile ilgili herhangi bir sorunuz olması halinde web sitemizin diğer sayfalarını ziyaret edebilir ya da bizlerle 0530 290 14 71 numaralı hat üzerinden iletişime geçebilirsiniz. İzmir’de keman kursumuz ile ilgili bilgi almak için de aynı numara üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.
Kemanda ust teletine bağlama gibi bastiraniliyo miyiz
cidden merak ettiğim çoğu sorunun cevabını buradan öğrendim çok teşekkürler💖
genel olarak müziği sanatı çok seven birisiyim ama kemanla çalınan parçaları diğer enstrümanlara göre daha çok seviyorum ve zamanla hevesimin kaçacağını düşünmüyorum stresli ve asosyal biriyim sanırım en büyük heveslerimden birisi bu şuan. bilgilendirmeler için tekrardan teşekkürler takipte kalacağım😊🙏💗
Bende gerçekten 3 senedir devlette keman kursuna gidiyorum ve babam vefat etti bi süre önce annem bize zor baktığı için keman alacak gücümüz yok maalesef keşke hayallerimin peşinden koşabilseydim ben yapamıyorum ama siz yapın hayallerinizi ertelemeyin imkanınız varken 🙂
6 yıldır keman çalan birisi olarak: keman sevgi işidir. Kemanı önce sevmeniz gerekir. Ondan sonra gelişiminiz zaten hızlanackatır.