Blog

Ukulele Tel İsimleri

Ukulele çalmayı öğrenmek isteyen müzikseverler, ukulele tel isimleri hakkında merak ettiklerini ve daha fazlasını bu yazımızda bulabilirler. Oldukça popüler olan bu enstrümanı çalmayı öğrenmek eğlencelidir. Dünya genelinde Hawaii’ye ait bir çalgı olarak bilinse de kökeni Portekiz’e dayanmaktadır. Bu enstrümanı çalanları gördüyseniz parmaklarını çok hızlı hareket ettirdiklerini fark etmişsinizdir. Bu nedenle bu çalgı aletine zıplayan pirede denilmektedir.

Ukulelede Kaç Tel Var?

Bu telli çalgı çoğunlukla uke olarak kısaltılmaktadır. Ukulele tel sayısı dört tanedir. Bu dört tel G, C, E, A ya da A, D, F#, B şeklinde akort edilebilir. Bu enstrüman altı çeşit boyutta üretilmektedir. Ukelelenin boyutları; sopranino, soprano, concert, tenor, baritone, bass olarak sınıflandırılabilir. Ülkemizde genellikle soprano, concert satılmaktadır. Nadir olsa da tenor ukulele bulabilirsiniz.

  • Soprano Ukelele (33cm tel uzunluğu/53cm toplam): Standart boyuttaki enstrümandır. Elleri büyük olan kişilerin bu enstrümanı satın almasını tavsiye etmeyiz. Çünkü dar bir klavyeye sahiptir. Akorlar arasında hızlı geçiş yapmak zor olacaktır. En cılız sese sahip ukulele, sopranodur.
  • Concert Ukulele (38cm tel uzunluğu/58 cm toplam): ‘Ukulele nedir?’ sorusuna pek çok kişinin tercih ettiği concert ukulele üzerinden cevap verelim. Bu enstrüman, soprano enstrümanı kadar ince ve tenor ile bariton enstrümanları kadar kalın olmayan bir ses çıkarmaktadır. Yani ukuleler arasında orta sesi çıkaran türdür. Hangi tür ukuleleyi alacağım diye düşünüyorsanız, concert olanı almanızı öneririz. Çünkü ses uyumu konusunda zorlanmazsınız. Ayrıca diğer ukulelere göre daha ucuzudur.
  • Tenor Ukulele (43 cm tel uzunluğu/66cm toplam): Tenor enstrümanlar concert olanlara göre daha kalın ses çıkartır. Başlangıç aşamasındaysanız tenor olan türü de tercih edebilirsiniz. Fiyat olarak da uygundur.

Ukulele Tel Sıralaması Nasıldır?

Ukulele gitara benzeyen bir çalgı aletidir. Bu nedenle bazı kişiler bu iki enstrümanı karıştırabilmektedir. Hem ukulele hem de gitar tel çalgılar sınıfındandır. Fakat aralarında bazı farklılıklar vardır. İki enstrümanın en büyük farkları aralarındaki boyuttan kaynaklanmaktadır. Ukulele gitara göre küçük boyuttadır.

Bu iki telli çalgı arasındaki diğer önemli farklılık ise dize bağlantısıdır. Ukulelede 4 dizeli fark yer alırken gitarda 6 dizeli fark bulunmaktadır. Ayrıca gitar ve ukulele kendi içlerinde farklı türlere ayrılmaktadır.

Ukulelede yer alan dört teli rakamlarla sıralarsanız, enstrümanı çalmanız ve şarkı söylemeniz kolaylaşır. G teli 1 rakamıyla, C teli 2 rakamıyla, E teli 3 rakamıyla, A teli 4 rakamıyla isimlendirilebilir.

Ukulele de En Temel Nota Hangisi?

Biraz da ukulelerin akorlarından bahsedelim. Bu enstrümanlardan satın alırsanız akorlarını ayarlamanız gerekecektir. Ukulele akorları basit bir sıra ile gitmektedir. G, C, E, A akor düzeni kolayca ayarlanabilir. Ukulele çalmayı bilmeseniz de herhangi bir yardım almadan temel akorları ayarlayabilirsiniz.

G akoru sol notasına, C akoru do notasına, E akoru mi notasına, A akoru la notasına denk gelmektedir. Bunun için internette birçok videoları izleyebilirsiniz.

Bunlara ek olarak, ince bir sese sahipseniz ve elleriniz küçükse soprano ukuleler size uygundur. Eğer kalın bir sesiniz varsa concert veya tenor ukulelerden satın alabilirsiniz. Concert olan türlerde, ukulele nota çalmak akort mesafesinden dolayı daha kolaydır. Bu sebeple çoğu kişi concert ukulele tercih etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu